Malo bolji uslovi za trudnice i porodilje

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo da je izmenama i dopunama Zakona o radu proširena zaštita trudnica i porodilja.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo da je izmenama i dopunama Zakona o radu proširena zaštita trudnica i porodilja.

"Zaposlena žena koja se vrati na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta ima pravo na jednu ili više pauza u toku radnog dana ili skraćenje radnog vremena u trajanju od 90 minuta kako bi mogla da doji svoje dete", saopštilo je ministarstvo rada povodom Svetske nedelje dojenja.

Osim zaštite trudnica koje rade na naročito teškim poslovima, kako navode, poslodavac je dužan da ženi koja doji nađe drugi odgovarajući posao koji neće štetiti zdravlju majke i deteta. U nedostatku takvog posla, dužan je da ženi koja doji obezbedi plaćeno odsustvo, a ženama koje rade i doje dete poslodavac ne može da uvede noćni ni prekovremeni rad.

Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1991. godine u 170 zemalja, a Srbija se toj akciji pridružila pre šest godina.

  • Jana

    05.08.2014 14:25
    I sta ce privatnik da radi sa ovakvim izmenama i dopunama?? Da otpušta zene po povratku sa porodiljskog! Samo kopauju jamu bzv, pa ne radi se to tako. Smesno.
  • Žena - skupa radna snaga

    05.08.2014 08:38
    Mazanje očiju
    To nije ništa novo. Ova "zaštita" postojala je i u prethodnom zakonu. A slažem se sa @Majkom, treba štiti žene nakon što se vrate sa porodiljskog odsustva. Dobijanje otkaza i premeštanje na drugo radno mesto za koje se plaća upola manja zarada, su samo neki od instrumeneata "represije" prema majkama kada se vrate sa porodiljskog!
    A svima nam puna usta kako će nas bela kuga počistiti!
  • Majka

    04.08.2014 18:45
    ...
    Trebali su i da zabrane da se majkama da otkaz po povratku sa porodiljskog, ako već hoće da nas zaštite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija