UNS: Vlada da preporuči 2% budžeta za lokalne medije

Udruženje novinara Srbije traži da Vlada Srbije donese preporuku da gradovi i opštine u budžetu za iduću godinu izdvoje minimalno dva odsto budžeta za projektno finansiranje lokalnih medija.
Udruženje novinara Srbije traži da Vlada Srbije donese preporuku da gradovi i opštine u budžetu za iduću godinu izdvoje minimalno dva odsto budžeta za projektno finansiranje lokalnih medija.

Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi minimalno jedan odsto budžeta.

UNS ističe da Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja. Ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti  imati  jak ucenjivački potencijal na medije.

UNS podseća da je do 1. jula 2015. godine rok za privatizaciju medija i da bi lokalne vlasti na vreme morale da opredele novac za projektno finansiranje za celu 2015. godinu, pri čemu izdvajanja za lokalne medije ne bi smela biti manja od 2 odsto budžeta sa izuzetkom gradova većih od 300.000 stanovnika. Jedino tako biće obezbeđen minimum potreba za ispunjavanje ustavne i zakonske obaveze gradova i opština u oblasti informisanja.

Takođe, lokalne vlasti moraju imati u vidu da će po okončanju privatizacije bez finansijske podrške za projektno finasiranje neizbežno doći do pomora lokalnih medija. Usvajanjem i poštovanjem ove preporuke Vlada i lokalne vlasti pokazali bi doslednost u spovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja, čime bi dokazali da brinu o svim medijima a ne samo onim koji su pod njihovom kontrolom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija