Svaki drugi podržava ulazak zemlje u EU

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem o tome da li podržavaju učlanjenje Srbije u Evropsku uniju 46 odsto građana glasalo bi za.
Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem o tome da li podržavaju učlanjenje Srbije u Evropsku uniju 46 odsto građana glasalo bi za, 19 odsto bi bilo protiv, 20 odsto ne bi glasalo, dok 15 odsto ne zna šta bi odgovorilo, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja, koje je sprovela Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Istraživanje pod nazivom "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", sprovedeno je krajem juna i rađeno je prema standardu Evrobarometra, a u njemu je učestvovalo 1.015 ispitanika starijih od 18 godina.

U odnosu na istraživanje sprovedeno u decembru 2013. godine, podrška, ali i procenat onih koji se protive članstvu beleže pad, navodi se u saopštenju Kancelarije i dodaje da nivo pada podrške od pet odsto spada u redovne oscilacije koje se javljaju od početka sprovođenja istraživanja 2002. godine i rezultat su okolnosti i događaja pre svega na međunarodnoj političkoj sceni u trenutku istraživanja. Istovremeno, procenat onih koji se protive učlanjenju Srbije u EU bitno je niži u onosu na prethodne godine.

I dalje veliki broj građana, 67 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak naše zemlje u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi stvaranja bolje uređene Srbije. Najviše građana, čak 58 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utiče na njihov svakodnevni život, svrstava među najznačajnije reforme, dok su na drugom i na trećem mestu po važnosti - reforma zdravstvenog sistema za 41 odsto ispitanika i bolja zaštita ljudskih prava za njih 37 procenata.

Slede reforma pravosuđa sa 29 odsto, zatim unapređenje obrazovnog sistema sa 29, poboljšanje poljoprivredne proizvodnje sa 25, zaštita potrošača sa 16 i zaštita životne sredine sa 15 procenata. Najveći broj građana, njih 61 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU. Dve trećine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa i spremnosti da se saradnjom i dijalogom dođe do održivih rešenja.

Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 35 odsto njih bila dobra stvar, 22 odsto građana smatra da je to loše, a 43 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar. Za najveći broj građana, njih 47 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (36 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (36 odsto). Takođe, ovog puta je zabeležen manji procenat onih koji strahuju od gubitka nacionalnog identiteta i kulture i sve manje upotrebe srpskog jezika.

  • v

    05.08.2014 16:50
    smrdija nek ide u azijski gulag a voša u evropu iz koje je nepravedno sitrgnuta pre skoro 100 godina neka, 2018 nije daleko!
  • djosa

    05.08.2014 16:31
    lazu Trendovi
    srbija je evropi potrebna samo kao kontejner teritorija, tj kanta za djubre ispred ulaznih vrata. ono sto u srbiji vredi vec odavno je u tudjim rukama jer je srbija okupaciona zona i domacin se ne pita. uopste nije bitno ko sta u srbiji zeli.
  • srbija bato!

    05.08.2014 11:39
    sve oni podržavaju ....
    i onda glasaju za patološke rusofile, lažove, krimose....
    mrze rome, albance, uvek traže vezu, muljaju, pilićare i sl..... baš onako dosledno evropski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija