Hrvati bi preko Srbije do ruskog tržišta?

U strahu da će izgubiti rusko tržište, mnoge hrvatske kompanije razmišljaju da hitno otvore "ekspoziture" u Srbiji, tamo prepakuju robu i tako je dopreme do Rusije.

U strahu da će izgubiti rusko tržište, mnoge hrvatske kompanije razmišljaju da hitno otvore "ekspoziture" u Srbiji, tamo prepakuju robu i tako je dopreme do Rusije.

Dekret predsednika Vladimira Putina da se zabrani i ograniči uvoz hrane iz zemalja koje su prihvatile sankcije Rusiji najviše bi u Hrvatskoj pogodio "Podravku", "Kromaris", PIK "Vrbovec", "Vindiju", "Belje", a na rusko se tržište iz Hrvatske najčešće izvoze supe, meso, voće, konzerve i mesne prerađevine.

Može li se u kratko vreme organizovati "operacija Srbija", ostaje za hrvatske kompanije veliko pitanje, ali mnogi smatraju, ako se sankcije nastave, da je to jedini način da se dalje izvozi u Rusiju. Međutim, prepakivanje bi poskupelo hrvatsku robu, pa se sada rade računice šta je najprofitabilnije, ići preko Srbije ili čekati kraj sankcija. Veliko uzbuđenje vlada u "Podravki" , a Damir Perlok, direktor za istočna tržišta, kaže da su u stalnoj vezi sa svojim moskovskim predstavništvom. Za sada nisu pogođeni sankcijama, ali ne znaju šta će dalje biti.

Prekid poslovanja sa Rusijom bio bi koban. Iako se zvanično pominje brojka od 3,2 miliona dolara koliko je Hrvatska u prva tri meseca ove godine izvezla hrane u Rusiju, mnogi kažu da se na različite načine izvozi ipak više. Hrvatska je, zbog slepe politike prema Rusiji, već imala niz teškoća, od toga da nije pristupila "Južnom toku", do toga što je do krajnosti zakomplikovala dolazak Rusa na Jadran. Ove godine je turista iz Rusije znatno manje, a sada preti i prekid izvoza.

Kompanija "Perutnina Ptuj" iz Slovenije, na rusko tržište izvoziće posredstvom firmi u BiH i Srbiji, izjavio je predsednik Uprave ove firme Roman Glaser. - "Perutnina Ptuj" izvozi u Rusiju manje količine mesa, a trenutno još nije poznata promena u tržišnim tokovima - rekao je Glaser. - Istina je da embargo može imati uticaja na naše buduće poslovne planove u ovoj zemlji u kojoj smo u završnim razgovorima za neke veće izvozne poslove

  • Toma

    10.08.2014 11:13
    prilika
    za ruske firme da same bolje prođu na sopstvenom tržištu...

    a nemojte se ni bojati za evropu i misliti da su €vropljani napamet uveli te sankcije i tek tako...
  • Marko

    10.08.2014 08:54
    Moze... Lepo napravimo nase firme, koje otkupe hranu od Hrvata, prepakuju je u nase pakovanje sa nasim brendovima i tako prodajemo Rusiji... Jednog dana kada ovo sve prodje, Rusi kupuju i dalje nase brendove a ne Hrvatske...
  • 10.08.2014 07:21
    Takva je trgovina
    Čitamo da je Rusiji potreban uvoz hrane i, verovatno, s obzirom na okolnosti, neće gledati konju u zube, malo će zažmuriti na prepakivanje ne samo hrvatske nego i bilo čije robe.
    Rusi će se snaći za hranu, s nama ili bez nas. Tu za Srbiju postoji izvesna šansa, ako smo razumni.
    Mi imamo neke posebne ugovore sa njima i to se formalno može iskoristiti. Najbolje je da mi imamo svoje proizvode, ali na žalost...
    Problem je što ni zapadne zemlje koje su uvele sankcije nisu površne (što se kađe "mutave"), i to je ono što može da zasmeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija