Štrajk upozorenja u školama 2. oktobra

Četiri sindikata prosvete organizovaće 2. oktobra, štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, najavljeno je nakon sastanka tih sindikata.
Četiri sindikata prosvete organizovaće 2. oktobra, štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, najavljeno je nakon sastanka tih sindikata.

Nezadovoljni odnosom vlade i resornih ministarstava prema zaposlenima u prosveti, sindikati su na zajedničkom sastanku odlučili da počnu pripremu jednodnevne obustave rada u svim školama i da istog dana protestuju ispred Skupštine Srbije.

"Datum održavanja štrajka i protesta zavisiće od datuma ulaska rebalansa, odnosno Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2014. godinu u skupštinsku proceduru", navodi se u zaključku predstavnika Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata "Nezavisnost".

Odluka kojom će se potvrditi datum štrajka i protesta, i odluka o narednim potezima svih sindikata, biće doneta na sednici Štrajkačkog odbora četiri sindikata obrazovanja u sredu 1. oktobra.

"Opšti je zaključak da nijedan od zahteva sindikata u prosveti nije ispunjen. Premijer je već izašao sa predlogom o smanjenju plata za 10 procenata, ne izuzimajući iz smanjenja prosvetu, a što je suprotno prvom zahtevu svih sindikata", navodi se u zaključku sa sastanka.

Kako se navodi, drugi zahtev je izvrgnut ruglu, pošto je predstavnicima sindikata na sastanku sa ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički predočeno da će Zakon o platama u javnom sektoru, koji će sadržati platne razrede, i biti donet do kraja godine, ali ne na način kao što su tražili sindikati prosvete.

  • VladimirR

    29.09.2014 15:58
    Nije bas tako...
    Vidim na FB se komentarise u stilu "opet strajk"... Supruga radi u skoli godinama i do sada nije ni strajkovala ni videla nekog ko jeste. Takodje, klinci idu u (drugu) skolu godinama, nikad nista.

    Radi se o tome da sindikalne vodje povremeno nesto najave, nastavnici za to saznaju iz medija, ako uopste prate, a onda se cela prica zaboravi. Sta se tu desava, ko koga podmazuje i sl, moze samo da se pretpostavi... A prosvetari koji cute i rade kako znaju i umeju, s onim sto im je dato, opet ni krivi ni duzni dospeju na stub srama.
  • 29.09.2014 14:32
    Opet plate? Ne znam zašto misle da oni treba da imaju drugačiju sudbinu od ostalih koji žive i rade i finansiraju se iz budžeta ove banana države? Ponašaju se kao da se prosveta finansira iz budžeta Nemačke. A gradivo, udžbenici, matura... to nije ni toliko bitno, bitne sa SAMO plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija