Srbija u EU najranije za 12 godina?

Srbija će imati manje koristi od ulaska u Evropsku uniju (EU) nego Hrvatska, Rumunija ili Bugarska, a ako se Unija reformiše, onda bi Srbija mogla da počne sa procesom ulaska 2026. godine, smatra direktor britanskog instituta "Open Europe" Mets Person.
Srbija će imati manje koristi od ulaska u Evropsku uniju (EU) nego Hrvatska, Rumunija ili Bugarska, a ako se Unija reformiše, onda bi Srbija mogla da počne sa procesom ulaska 2026. godine, smatra direktor britanskog instituta "Open Europe" Mets Person.

"Smatram da će se i Srbija i Crna Gora pridružiti EU i samo je pitanje kada i kakva će Unija biti u tom trenutku. Mnogo je izazova koje treba prevazići da bi se do toga došlo. Pre svega, pitanje je da li će opstati evrozona i da li ćemo imati zdravu ekonomiju, kao i da li će Velika Britanija ostati u njoj", izjavio je Mets Person.

On je dodao da nije potrebno da se reformiše samo Srbija: "To mora da uradi i EU i da postane manje birokratska. Ako se Unija reformiše, onda bi Srbija mogla da počne sa procesom ulaska za, recimo, 12 godina".

Po njegovoj oceni, Srbija će biti kolateralna šteta prethodnih pridruživanja. "Ne odobravam to, ali stvari idu u tom pravcu", rekao je Person, i naglasio da je uveren da će Velika Britanija ne samo ostati u EU, nego i nastaviti da bude jedan od najvećih zagovornika politike proširenja.

Upitan o želji EU da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, Person je odgovorio "da bi EU volela da Beograd jasno stane na njenu stranu, protiv Rusije, što bi bilo jako teško za Srbiju". "Razumem odluku Srbije da se u ovom trenutku ne svrstava na jednu stranu. Dolazak Vladimira Putina stvoriće, međutim, kompleksnu situaciju. Mislim da bi EU trebalo da se potrudi da sve to razume, posebno specijalne odnose koje Srbija ima sa Rusijom. Takođe bi mogli da razumeju da javnost u Srbiji nije baš oduševljena kad čuje naredbodavni ton i da se Srbiji naređuje šta bi tačno trebalo da uradi. EU bi trebalo da bude opreznija i da pazi kako se obraća Srbiji", rekao je on.

  • 04.10.2014 19:45
    EU tvrdi da je Srbija uspešno reformisala sudstvo.
    EU pozdravlja sve poteze trenutne vlasti, a naročito štednju (od strane građana, ni slučajno od strane države) i povećanje poreza.

    Eto, toliko mislim da je dovoljno reći o tome koliko nam žele dobro.
  • -

    04.10.2014 13:54
    -
    ko se seca-djindjic nam je obecao ovih dana da udjemo u eu

    pa vi sada vi'te koja crna sila je stala protiv toga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.