Studenti na ulici, fakulteti blokirani

Preko 1.000 studenta protestovalo je danas šetajući ulicama Beogradom.

Preko 1.000 studenta protestovalo je danas šetajući ulicama Beogradom.

Oni su krenuli bili sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, noseći transparente "Nije prošao SKONUS, nisu prošli fašisti, neće proći zakon", kao i "Studenti, a ne klijenti" i šetnju završili kod zgrade Ministarstva prosvete, skandirajući "Ne damo pare". Centar Beograda je od 14 do oko 16 časova bio blokiran za saobraćaj.

Studenti kažu da u Ministarstvu prosvete niko neće da ih primi, da su predali zahteve i dali rok do 21. oktobra da se ministar izjasni. Ako im zahtevi ne budu ispunjeni, kažu da će poneti šatore i postaviti ih ispred zgrade Ministarstva. Studenti su tokom protestne šetnje skandirali "Svi na ulice", dok su ih okupljeni građani pozdravljali aplauzom. Studenti su preko megafona pozivali građane da im se pridruže "Hoćemo im dozvoliti da od smanjenih plata uzimaju novac za skupe školarine? Vi ste roditelji, majke, očevi, braća,  sestre, pridužite nam se", uzvikuju studenti.

Očekuje se da protest ispred Vlade Srbije u petak će održati i akademci sa Učiteljskog fakulteta.

Studenti traže da se broj ispitnih rokova ne smanjuje sa šest na pet, da se generacijama 2010. i 2011. obezbedi da imaju apsolventsku godinu koju ne moraju da plaćaju, kao i da se prvoj generaciji Bolonjaca omogući da privedu studije kraju, ali ne tako da se sve svede na neobavezujuće preporuke Ministarstva prosvete.

Paralelno sa ovim protestima, blokirani su Filozofski fakultet i FPN. Studenti ovih fakulteta takođe tvrde da se im bodovi nezakonito naplaćuju. Na primer, oni koji sa 48 bodova nisu uspeli da se upišu na budžet, jer nema dovoljno budžetskih mesta, moraju da plate celu školarinu.

O blokadi takođe razmišljaju i studenti Filološkog fakulteta. Studenti su generalno nezadovoljni načinom na koji se Bolonja primenjuje. Svaki fakultet različito tumači i primenjuje sistem bodovanja, a čini se da je sve više fakulteta koji bodove koriste kao sredstvo naplate.

  • narod je st..a

    15.10.2014 20:32
    srbija je beznadezna
    u ovoj zemlji g..na od svakog sistema, pa i Bolonje, naprave sistem korupcije i partokratije
  • aleksa

    15.10.2014 18:30
    Dokle sa napadima na Vučića i njegovu porodicu? Ovo je očigledno upereno protiv njega! Mislim, sve u ovoj zemlji se vrti oko velikog vođe, zar ne?
  • Takimaki

    15.10.2014 17:35
    Ej
    Da li je nekom od vas palo na pamet da sedne i malo zagreje stolicu. Budzet ok. Ali potpisati ugovor sa drzavom da ostajes 5 godina ovde u suprotnom neka ti tata placa skolovanje ja necu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.