Gubitaška preduzeća ostaju bez plata?

Gotovo svim javnim preduzećima, državnim i lokalnim, Vlada je ovih dana poslala uputstvo kako da naprave plan za narednu godinu koji treba da joj dostave do 1. decembra.
Gotovo svim javnim preduzećima, državnim i lokalnim, Vlada je ovih dana poslala uputstvo kako da naprave plan za narednu godinu koji treba da joj dostave do 1. decembra.

Ko se plana ne bude držao, štedeo i poslovao pozitivno, mogao bi od januara da ostane i bez novca za zarade, kažu u Vladi.

Vlada je svim javnim preduzećima naložila da u odnosu na ovu godinu – dogodine smanje troškove i to za reprezentaciju za 60 odsto, za sponzorstva i slično 40 odsto, a da četvrtinu novca manje daju za honorare i druge naknade po ugovorima. Biće manje i službenih putovanja i kupovine kola.

Izuzetaka neće biti, kažu u Vladi. Svi će morati da posluju pozitivno, a ko se ne bude držao plana i štedeo, od prvog januara mogao bi da ostane bez para iz državne kase.

"U javnim preduzećima će morati da poštuju zdrava pravila poslovanja. Plate tamo gde postoje gubici neće moći da se isplaćuju. Postojaće neki rezervni nivoi na nivou budžeta, ali ne plate koje danas postoje. Javna preduzeća imaju plate koje su do 20 ili 30 odsto veće nego u privredi. Prema tome, ta anomalija da javna preduzeća prave gubitke a isplaćuju plate biće eliminisana", kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Ako bi se javna preduzeća dovela u red do 2017. godine, to bi, prema računici Fiskalnog saveta, obezbedilo pola milijarde uštede u državnoj kasi. Ipak, najveći deo tog novca trebalo bi da obezbedi završavanje priče o preduzećima u restrukturiranju i skidanja ostalih sa infuzije što znači kredit za koji će država garantovati a onda ga i otplatiti.

  • 20.11.2014 13:19
    @I - šta sad
    " Opet će radnici ispaštrati, a verujte da dotična gospoda iz rukovodstava će naći način kako sebe finansijski da obezbede."
    A kad su ta ista gospoda iz rukovodstva potpisivala vaše ugovore za stalno zaposlenje onda je direkotr bio car,čašćavali ste sve redom jer ste se uvalili za stalno.Na prste jedne ruke se mogu izbrojati oni koji su regularno zaposleni u bilo kom JP
  • lol

    20.11.2014 08:55
    kualalumpur
    crne zile teku ispod izjava efekat ogledala u obrnutom zaokretu sto moz biti da je tacno al ne zakidanje neg povecanje prihoda
  • I

    20.11.2014 08:54
    šta sad
    Opet bi radnici mogli da ostanu bez plate, a krivi ste Vi gospodo iz Vlade Srbije, Vojvodine I gradonačelnici lokalnih samouprava koji postavljate partijske kadrove tj. direktore, pomoćnike, savetnike, menadzere........koji su nesposobni sa jedne strane I rasipnici, lopovi sa druge strane za posao na koji su postavljeni.

    Opet će radnici ispaštrati, a verujte da dotična gospoda iz rukovodstava će naći način kako sebe finansijski da obezbede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.