Birokratija košta srpsku privredu 1,4 milijarde evra

Birokratski troškovi i papirologija koštaju srpsku privredu 1,4 milijarde evra godišnje, a samo na štampanje dokumenata koje firme moraju da arhiviraju troši se u proseku 100.000 evra godišnje, zaključak je NALED-a.
Birokratski troškovi i papirologija koštaju srpsku privredu 1,4 milijarde evra godišnje, a samo na štampanje dokumenata koje firme moraju da arhiviraju troši se u proseku 100.000 evra godišnje, zaključak je NALED-a.

 

Čak 41 odsto svih nepotrebnih birokratskih procedura koje koče biznis u Srbiji je u nadležnosti Ministarstva finansija. Od 40 preporuka koje je NALED dao, a koje se tiču uglavnom problematičnih propisa u ekonomiji, Ministarstvo finansija je rešilo samo četiri.

Međutim iz Ministarstva finansija kažu da je 2012. godine ukinuto 75 republičkih i administrativnih naknada i taksa.

Na spisku propisa i procedura koji će i dalje gušiti domaću privredu su i takse koje se plaćaju katastru nepokretnosti, zamršen postupak eksproprijacije, neusklađeno radno vreme Poreske uprave sa potrebama firmi i slično.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović kaže da privreda plaća namete za koje najčešće ne dobije nikakvu uslugu.

"Firme su primorane da čuvaju dokumenta i po 10 godina, pa te gomile papira drže u ogromnim salama. Fiskalne račune preduzeća moraju da čuvaju do pet godina, što je takođe besmisleno jer svi ti podaci i dokumenta mogu da se skladište elektronski. Na štampanje svih tih papira i dokumenata godišnje se u proseku potroši 100.000 evra", ističe ona.

"Bilo bi dobro da se napravi objedinjena naplata poreza i doprinosa na zarade, koji bi se uplaćivali na račun Poreske uprave, a da onda ona raspodeljuje taj novac. Važno je i da se uskladi radno vreme Poreske uprave i firmi, jer je ograničen samo na prepodnevne sate", zaključuje Jelena Bojović.

  • berolina

    25.11.2014 11:55
    BRLJOTINE

    katastar nije u stanju da dostavi poreskoj upravi prave podatke, da se NAPLATI POREZ, ako su na obradivom zemljistu ucrtani neki nepostojeci gradjevinski areali...GRESKA je softverske prirode i ispravlja se SAMO JEDNOM GODISNJE U DEZEMBRU MESECU TEKUCE GODINE!...jednom godisnje u decembru?

    sta se radi cele godine, ako se samo jednom godisnje ispravljaju softverske gluposti?!
    koje sranje od birokratije...

    birokratija je toliko odvratna, nabudzena, brutalna, PRLJAVA...da mi se svi i sve gadi.

    u Srbiju se ne moze ulagati, dok ne pocne da misli i da radi transparentno i korektno...

    w.



  • Mango

    25.11.2014 10:51
    Birokratija ili ti politicko biracko telo, ili jos, visak na drzavnim jaslama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija