Ko vozi sa više od dva promila alkohola ostaje bez kola

U predlogu izmena Zakona o saobraćaju, koji je predstavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, predviđeno je, u određenim slučajevima kršenja zakona, i trajno oduzimanje vozila.

U predlogu izmena Zakona o saobraćaju, koji je predstavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, predviđeno je, u određenim slučajevima kršenja zakona, i trajno oduzimanje vozila.

Među prekršajima koji povlače tu kaznu su vožnja bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola u krvi.

Nacrt izmena zakona, koji je sačinila radna grupa MUP formirana pre dva meseca, produžava period probne vozačke dozvole za mlade vozače sa jedne na dve godine, a za one koji polože pre 19 godina na tri, kao i sat vremena dužu zabranu upravljanja noću - od 23:00 do 06:00 časova. Ministar policije Nebojša Stefanović naveo je da je, od jula do danas, 2.300 mladih ljudi sa probnim dozvolama uhvaćeno u prekršajima, a da je, od tog broja, njih 1.700 vozilo noću.

Prema predlogu radne grupe MUP, pooštriće se i kazne za vožnju u alkoholisanom stanju, pa će svi oni koji se zateknu sa više od 1,6 promila u krvi, umesto dosadašnja dva promila, biti direktno vođeni kod sudije za prekršaje i kažnjavani po skraćenom postupku. To će se tretirati kao nasilnička vožnja, isto kao i prekoračenje brzine veće od 90 kilometara na čas od dozvoljene u naselju i 100 van naselja.

Stefanović je rekao da je, zahvaljujući merama MUP preduzetim za smanjenje broja saobraćajnih nesreća, broj poginulih u prvih deset meseci manji za 100 u odnosu na isti period prošle godine. Nismo zadovoljni tom brojkom i dalje radimo da je drastično smanjimo, naglasio je on, najavljujući da će se raditi maksimalno na prevenciji, kao i da će se nastojati da se saobraćajna policija maksimalno modernizuje.

  • Edi

    04.12.2014 13:25
    Svicarska Holandija Slovenija
    sve ove drzave imaju vec zaplenu automobila kad se sa njim ponasate kao divljaci kao siledjije na cesti. I to nema ama nikakve veze za ustavom.
    Auto je oruzje za ubijanje u tom slucaju. Amen.
    Zaplijenite sve aute divljacima redovno pa nek se i dalje .urce.
  • BaneNS

    26.11.2014 13:41
    Deda nema pojma
    Bilo kakvo oduzimanje (konfiskovanje)pokretne stvari, pa makar to bilo i vozilo - ukoliko njome/njime nije izvršeno krivično delo - nije niti može biti pravno-valjano ! Pogotovo ne ukoliko je time izvršen prekršaj a ne krivično delo...

    Inače potpuno mi je jasno zbog čega MUP propagira tu priču sa oduzimanjem vozila - da bi tužim vozilima mogli da se vozaju koliko hoće,a kada ga izgustiraju da sa njega skidaju delove i da ga čerupaju - kao što uostalom i rade sa vozilima koja im budu "poverena" na upotrebu i čuvanje dok npr. traje prekršajni postupak za carinski prekršaj...

    Bolesni idioti...
  • Izvinite

    26.11.2014 13:35
    ali
    Zbog nekoliko razmaženih bogatih derišta kažnjavati sve mlade ljude da voze automobile posle 23h je suludo, kao I predlog da ne mogu da voze kola jača od 1400 kubika, izvinite ali I sa FIĆOM ukoliko u krivini vozite 80 na sat možete sleteti sa puta I poginuti, tako da je ovo sve nebuloza.

    Šta da radite sa mladim ljudima koji dobiju službeni automobile na korišćenje zbog prirode posla sa jačom kubikažom od 1400.

    Oduzeti auto je protivzakonito I protivustavno, takve ljude treba treba drastično kazniti npr. pored novčane kazne I zabrana upravljanja motornim vozilom 5 godina.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija