Zbog štrajka advokata napeto u zatvorima

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović upozorio je da su zbog štrajka advokata ugrožena prava pritvorenika, da je "tenzija dovedena gotovo do usijanja".
Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović upozorio je da su zbog štrajka advokata ugrožena prava pritvorenika, da je "tenzija dovedena gotovo do usijanja".

Stevović kaže da, ako se takva situacija nastavi, nezadovoljstvo može da eskalira i da dođe do remećenja reda u zatvorima. "Situcija je vanredna, ne bih da upotrebim najtežu reč da postoji opasnost od pobune", rekao je Stevović i naglasio da bi sa ovim trebalo da se upozna skupštinski Odbor za bezbednost i da se što pre nađe rešenje.

Predsednik skupštinske Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija Meho Omerović najavio je da će ta Komisija obići centralni zatvor u Beogradu kako bi razgovarala sa pritvorenicima kao i da će pozvati državne institucije, advokatsku komoru i nevladin sektor da se održi sastanak i nađe rešenje za izlazak iz ove situacije.

  • Mali advokat

    01.12.2014 16:38
    Zaštita Ustava RS
    Vanredna situacija u zatvorima je izazvana donošenjem ZOJB koji je derogirao odredbe o slobodi ugovaranja propisane Zakonom o obligacionim odnosima, i doveo do potpunog pravnog haosa u zemlji. Povređenje je član 4 Ustava Republike Srbije, jer je izvršna vlast na notare prenela deo sudske vlasti koja je nezavisna, iako je to zabranjeno Ustavom RS, zbog podele na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

    Hitno treba obrazovati komisiju od eminentnih stručnjaka na predlog AKS i Vlade RS, da se nađe izlaz iz ove katastrofalne situacije, koristeći iskustva Francuske, Nemačke i drugih zemlja koje su vodile računa o pravima i slobodama građana, posebno o BUDŽETU.

    Notarskim poslovima mogu da se bave i advokati, a kako je to rešeno u zemljama EU, i da naknada za rad notara ne bude veća od 10% kao u Francuskoj. U Srbiji su notari uzimali 100%, pa je naknadnim, prinuđenim izmenama ZOJB, zbog javnog mnjenja, taj procenat povećan na 30% od naknade, iako to nije izvorni zakonski prihod, jer nije zakonom propisan, pa ga notari mogu kasnije tužbama potraživati, jer se radi o sticanju bez osnova. Zašto nije propisano 90%, i kome ide ostali velike deo kolača, na uštrb BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE!!!

    Overe potpisa, punomoćja, potvrda, i dr., u pojedinim najbogatijim zemljama EU je u rasponu od 5 do 10 EURA, a kod nas najmanji iznos je 40 Eura, iako smo zemlja siromašnih građana.

    U Srbiji ima samo 92 notara, pa su građani u gradovima gde rade notari diskriminisani u odnosu na građane gde ne rade notari, jer plaćaju iznose koji su i 1000% veći neko kada se overe vrše u sudovima, čime je povređena Evropska konvencija o ljudskim pravima, a koja je sastavni deo našeg pravnog poretka, jer je ratifikovana od strane Narodne Skupštine Republike Srbije.

    Privatni izvršitelji su takođe napravili pravni haos u zemlji, jer su doneta zakonska rešenja katastrofalna, pa su građani sprečeni da podnose tužbe kojim bi dokazivali da im usluga nije pružena, jer osim zastarelosti nema drugog osnova da se ospori javna isprava. Ovakva zakonska rešenje ne postoje ni u kolonijama.

    Ukoliko se ova vatra brzo ugasi, hitno treba pristupiti sređivanju stanja u pravosuđu, ali bez velikih obećanja. Ovaj ogroman posao koji je pred Srbijom zahteva dobro promišljanje poteze, bez stranačkog prepucavanja, i uvođenje u posao reorganizacije, iskusnih, pametnih i mudrih pravnika kojih je u Srbiji mnogo. Formirano telo treba da radi u miru, i bez mešanja stranaka, koje su i dovele do ovakvog kataklizmičnog stana u pravosuđu.

    Mali advokati su stali u odbranu Ustava Republike Srbije, a Ustavni sud Republike Srbije se još ne oglašava.
  • Janko

    01.12.2014 15:50
    @ Adv
    Vi baš oslobađate..... :)
  • komore

    01.12.2014 15:47
    izmenite zakone i ukinite obavezni komorni sistem po hitnom postupku, proširite tržište pružanja pravnih usluga pa neka se takmiče sa firmama jer im je ovako malo. ne mogu da verujem da je jedan srednjevekovni esnaf jači od države i da može da drži čitav narod kao taoca zbog interesa određenih grupacija, da ga ne interesuju osnovna ljudska prava i sudbine čitavih porodica. pokazali su se u više navrata kao "visokomoralni" diskriminacijom pri upisu u komore, pri protekciji u odnosu na kolege koje su do 3 godine u struci i nemaju pravo na pripravnika, a naročito su uviđavni bili u slučajevima nametanje obavezne odbrane.

    BLJAK!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija