Moćnici polako gase Kikindske novine?

Nakon sedamnaest godina kontinuiranog izlaženja, novi broj nedeljnika Kikindske danas se nije pojavio u prodaji, zbog tromesečne blokade računa.
Nakon sedamnaest godina kontinuiranog izlaženje, novi broj nedeljnika Kikindske danas se nije pojavio u prodaji, zbog tromesečne blokade računa.

Nedeljnik je u blokadi zbog duga za akontaciju poreza na dobit koja je greškom obračunata 150 puta više od stvarne. Novinari mesecima rade u lošim uslovima, bez interneta i telefona, a urednik nedeljnika Željko Bodrožić objašnjava za 021 da najnoviji broj nisu uspeli da odštampaju, jer su iscrpeli sve mogućnosti.

"Sa blokiranim računom ne možete da funkcionišete. Najžalosnije je da ne postoji dobra volja Poreske uprave da nam odblokira račun, iako se vidi da nismo nikakvi poreski prestupnici, da je u pitanju akontacija poreza na dobit i da će nam oni u julu svakako vratiti pare po našem zahtevu kada bude sve obračunato i kada se vidi da smo uplatili sto puta više nego što je stvaran iznos. Nemamo za sada rešenje kako da nastavimo sa štampanjem", napominje on.

Problematično je i to što su Kikindske propustile opštinske i republičke konkurse, jer nisu mogli da dostave potrebnu dokumentaciju. "Nemamo više sredstava, sve pare koje zaradimo uzima poreska uprava, i tako će biti dok ne isplatimo navodni dug, zbog akontacije poreza na dobit", kaže Bodrožić.

"U planu im je da nas ugase"

Poreznici su 1. decembra doneli rešenje o prinudnoj naplati sa računa izdavača "Partizanska štampa doo", do sada im je skinuto oko 300.000 dinara, a preostalo je više od 400.000 dinara.

"Kamate su se uvećale na taj dug. Ono što je najgore, blokadom nam onemogućavaju da zaradimo. I da je taj dug stvaran, i da smo zaista izbegli poreske obaveze, opet bi nas razumni ljudi pustili da radimo, kako bismo mogli da isplatimo to što navodno dugujemo. Ovako, blokiranjem računa, oni pokazuju da imaju u planu da nas ugase", kaže on za 021, dodajući da je ironično to što, prema izveštajima Agencije za borbu protiv korupcije, neko duguje milione evra, pa se nađe način da se odloži blokada i prinudna naplata, a za njihov mali dug to nije slučaj.

Lokalni nedeljnik Kikindske izlaze od 1998. godine, svakog petka. Prvi put posle 17 godina broj nije izašao u decembru kada su blokirani, ali im je pomogao OEBS, NUNS i NDNV koji su im direktno plaćali štampu. Međutim, Bodrožić kaže da ne vidi rešenje da se Kikindske sledećeg petka nađu na trafikama. Poreskoj upravi obraćali su se i ministarstvo kulture i informisanja, ali kako kaže, nije bilo sluha da se tom nedeljniku izađe u susret.

Kikindske su informativni nedeljnik, koji se bavi lokalnim dešavanjima te opštine, a danas je trebalo da izađe 849. broj. Od početka izlaženja često je proganjan i bio meta moćnika. Bodrožić je takođe najkažnjavaniji urednik i novinar. Presude protiv njega kasnije su poništavane odlukama Komiteta za ljudska prava UN, a epilog su dobili pred sudom u Strazburu. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Urlik Nemocnih

    08.03.2015 11:50
    Nema medijske blokade i cenzure u Srbiji i Vojvodini ....

    .... rece bivsi ministar informisanja u Milosevicevoj vladi i sadasnji svemocni gospodar Vucic.

    Hahahahaha .... Fasizam i diktetura na delu! Jasno i glasno!
  • Đura

    07.03.2015 07:31
    Njonja
    I Kikinda se nažalost polako gasi.Firme pokradene, zadužene, zatvorene, a zapad zatvorio sve slavine zbog rusa.Lokalnne novine služe za privatno blaćenje i pritiske na političke protivnike kako bi se ucenom iskamčila lova iz budžeta.I za eliminisanje istih sa političke scene.U isto vreme oni koji su na vlasti rade isto, kradu nekretnine, resurse, drva i dele pare iz bužeta braći, sestrama i slažu milione po slamaricama.
  • 07.03.2015 01:00
    Ceo svet cita Kikindske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina