Kikindski pčelari ogorčeni: Potrovali pčele, napravili štetu 700.000 evra

Pčelari u Srbiji suočeni su s katastrofom kakvu ne pamte decenijama - pčele u Vojvodini, naročito u Kikindi i Zrenjaninu, masovno su potrovane.
Pčelari u Srbiji suočeni su s katastrofom kakvu ne pamte decenijama - pčele u Vojvodini, naročito u Kikindi i Zrenjaninu, masovno su potrovane.

Gotovo 3.000 košnica je uništeno, a šteta se procenjuje na više od pola miliona evra. Sumnja se da su uzrok pesticidi kojima poljoprivredni proizvođači tretiraju suncokret. Suncokret prskan pesticidima koji sadrže neonikotionid je poguban za pčele, ali nadležne inspekcije, policija i tužilaštvo ne otkrivaju ko je kriv.

Šteta je, prema mišljenju Saše Čolaka, predsednika Udruženja pčelara "Kikinda", daleko veća jer znatan broj proizvođača meda nije prijavio uginuće.

"Ogorčeni smo jer se ni nakon mesec dana od katastrofe koja nas je zadesila ne zna ko je odgovoran za masovno uginuće pčela. Obratili smo se svim relevantnim institucijama i nadležnim inspekcijama - za zaštitu životne sredine, veterinarskoj, fitosanitarnoj i poljoprivrednoj. U istragu su uključeni policija i tužilaštvo, ali konkretnog odgovora o nečijoj odgovornosti još nema. Da li to neko nešto želi da prikrije ili prećuti?", pita se Čolak, koji je ostao bez 200 košnica.

On i njegove kolege uvereni su da je do pomora pčela došlo zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima. "Do prvih dana jula sve je bilo kako se samo poželeti može. Pomor je usledio s prvim otvaranjem suncokretovih glava. Tada je, osim suncokreta, cvetala još samo palamida. To je korovska biljka koja raste kraj kanala i puteva i niko je ne prska. Izvesno je da je suncokret za pčele bio poguban", naglašava Čolak.

On priznaje da je i ranijih godina dolazilo do uginuća pčela, ali da su srazmere stradanja dosad nezabeležene: "Pčele su uginule i na području opština Novi Bečej, Zrenjanin, Senta, Kovačica, Sečanj. Mi ovde govorimo o višemilionskoj šteti, naravno, izraženoj u evrima". Čolak dodaje da je otkriven uznemirujuće visok nivo otrova.

"Rezultati analiza uginulih pčela nađenih na poljima suncokreta u kikindskom ataru ili ispred košnica krajnje su zabrinjavajući. U mrtvim pčelama, uglavnom starim od jednog do dva meseca, nađeno je oko 160 različitih otrovnih materija. Za čak 10 puta povećano je prisustvo gauča, neonikotionida koji deluje tako što dovodi kod insekata do snažnih mišićnih kontrakcija i smrti. Pčele postaju dezorjentisane, ne znaju da se vrate u košnicu, a one koje uspeju donesu zatrovan nektar kojim se hrane i larve, pa sledi uništenje celog legla", upozorava Čolak.

Još jedan od problema je što košnice nisu osigurane, jer je procedura za osiguranje pčela veoma komplikovana. Osiguravajuće kuće ne prihvataju da je pčelarstvo specifična poljoprivredna grana.

  • licemerno

    14.08.2015 11:11
    Koliko pčela pčelari ubiju tokom vrcanja meda?
  • zodijak ns

    14.08.2015 09:47
    zasto profit po svaku cenu
    e to je tihi i nevidljivi organizovani kriminal koji se ne sankcionise! tj privredni mega kriminal u poljoprivredi.
  • Sremac

    14.08.2015 08:31
    Narode Stoko!
    Srbija i pogotovo Vojvodina su jedne od najzatrovanijih regiona Evrope. Nelegalno i nekontrolisano koriscenje pesticida i herbicida je danasnja tuzna svakodnevnica. Kada se jos doda nemar ove nazovi drzave onda se situacija samo moze nazvati KRITICNA!
    Sve se rapidno unistava i truli a da narod ni ne reaguje!?

    Izlivanje sirovih fekalija i klanicnog otpada u reke, nelegalna seca suma, zapustena kanalska mreza, nepropisno i nelegalno skladistenje industrijskog otpada, nefunkcionalno sudstvo i policija, tajkunska bahatost ....
    Sta vam vise treba da bi ste se trgnuli iz ludacke kome?
    Zar vi ne zivite ovde?
    Jel vam NATO i za ovo kriv?
    Sta to govori o nama kao gradjanima?
    Da li neko razmislja o buducnosti svojih malobrojnih pokoljenja?

    Jezivo je to sta se sve ovde radi a da niko ne odgovara i jos manje reaguje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina