Irig: "Pudarski dani" od 16. septembra

"Pudarski dani" u Irigu počinju u sredu 16. septembra u vinskoj ulici na Ribarskom trgu, a trajaće četiri dana.
"Pudarski dani" u Irigu počinju u sredu 16. septembra u vinskoj ulici na Ribarskom trgu, a trajaće četiri dana.

Ova manifestacija posvećena je pudaru, vinogradu, vinovoj lozi, očuvanju tradicije kao i predstavljanju narodnog stvaralaštva.

Pudari su ljudi koji čuvaju vinograd, a takođe se bave i poslovima koji su potrebni kako bi rod grožđa bio što veći. Tradicionalno žive u kućama koje se nalaze pored vinograda.

Prvi "Pudarski dani" održani su davne 1993. godine, a u Turističkoj organizaciji u Irigu kažu za 021.rs da kao i svake godine očekuju veliku posetu.

- Očekujemo veliku posetu na dvadeset i trećim "Pudarskim danima", program je raznovrstan i bogat. Pored zvaničnog programa posetioce očekuje i bogat kulturno-umetnički program. Sigurno će najviše publike privući nastup Lexington benda, takođe će nastupiti i etno grupa "Vrelo" i "Osvajači". Osim zvaničnog programa održaće se i poseta vinogradima i tradicionalni pudarski doručak.

U okviru "Pudarskih dana" održaće se i fruškogorski sajam vina pod nazivom "Pudarev izbor", gde će posetioci imati priliku da probaju najbolja vina i rakiju iz naše zemlje. Sajam će trajati tri dana, od 17. do 19. septembra.

Osim degustacije ovih napitaka, 19. septembra održaće se i "Takmičenje za najbolje vino i rakiju". Pored takmičenja za najukusniji destilat vina ove godine, organizatori su spremili takmičenje za "Izbor najtežeg grozda" koje će se održati istog dana. Prošle godine najteži grozd težio je 1,1 kilogram, a ove godine vinogradari imaju šansu da obore ovaj rekord.

Na kraju će biti održano takmičenje "Izbor najboljeg vinograda i izbor najboljeg podruma".

Kao i svake godine, i ove je na programu bogat kulturno-umetnički program. Najmlađi sugrađani će defilovati sa lampama koje su napravljene od bundeva, zatim je na programu maskenbal i dodela nagrada za najbolji literarni i likovni rad.

Ovo su dvadeset i treći "Pudarski dani" u Irigu. (Dejan Đolović)

  • 09.09.2015 14:09
    Irizani , uzivajte :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina