Pokrajina o "Fondu Dragoslava Petrovića": Bez dokumentacije i procedure

Radna grupa za kontrolu i utvrđivanje efekata ugovora o sufinansiranju pogona za primenu novih tehnologija u Vojvodini, koja je češljala dodelu novca u vreme dok je na čelu Sekretarijata za nauku bio funkcioner DS Dragoslav Petrović, završila je rad zaključivši da je bilo mnogo propusta.

Rezultate koje je podnela radna grupa danas je usvojila Pokrajinska vlada.

Kako su novi pokrajinski čelnici navodili pri primopredaji vlasti nakon izbora, Dragoslav Petrović je dok je bio na mestu sekretara "delio pare kao Deda Mraz poklone, bez nekih kriterijuma i velikih opravdanja", pa su rešili da ispitaju kako se trošio novac građana.

"Imali smo groteskne situacije da su Pokrajini po ispunjenju ugovora vraćeni mrtvački sanduci, seme bika za oplodnju krava, antifriz i raznorazne đakonije. Drugi je problem što velike količine vraćene robe nema, pa se postavlja pitanje gde je to završilo", izjavio je u avgustu poslanik SNS Milenko Jovanov.

Analizom realizacije ovih ugovora od pre nekoliko godina, poručuju u Pokrajini, dobijeni su porazni rezultati jednog višegodišnjeg projekta.

"Takođe, na ekonomskom planu podaci govore da je 37 odsto nenaplativih potraživanja neadekvatno obezbeđeno. Konstatovano je da je realizacija ovog projekta bila sa mnogo propusta, koji su dali loše rezultate, kao i da su se slabosti i nedostaci Programa najviše ispoljili prilikom same realizacije ovih ugovora. Pre svega, nedostajala je odgovarajuća dokumentacija, kao i precizne procedure o kretanju dokumentacije i robe, nije bilo adekvatnog izveštavanja i kontrole u vezi realizacije ugovora, a kao jedan od najvećih problema je nepostojanje obezbeđenja sredstava", zaključila je Vlada i zadužila Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost da "preduzme sve neophodne aktivnosti u cilju realizacije predloga Radne grupe".

Inače, uoči pokretanja istrage Radne grupe, bivši pokrajinski sekretar za privredu, aktuelni potpredsednik Skupštine Vojvodine i predsednik PO DS Miroslav Vasin izjavio je za 021 da su priče o malverzacijama u fondu koji je vodio Petrović teške i neutemeljene, te da za svaki posao i dodeljeni dinar postoji uverenje da je zakonito utrošen.

"To nije 'Fond Dragoslava Petrovića' već fond za koji sam duboko ubeđen da je sprovodio najbolje konkurse u Srbiji, jer su omogućavali privrednicima da svoju obavezu vraćaju u robi. To što se govori da nekome četkica za zube, antifriz ili seme za oplođavanje krava nije adekvatna roba je maliciozno. Na konkursima su se delila sredstva za podizanje pogona, zatim je proizvod plasiran u robne rezerve Vojvodine i distribuiran onima kojima je bio potreban", naveo je tada Vasin i dodao da ni DRI u reviziji 2014. godine u Vojvodini nije pronašao ništa što bi ukazivalo na ove optužbe.

Više o ovoj temi čitajte OVDE

  • Pravda

    03.11.2016 08:40
    Uhapsite krivce ako imate dokaze, ako nemate onda ćutite. Dosta je bilo praznih priča.
  • ЗНАЛАЦ

    03.11.2016 05:34
    Њ.В. %
    Добро знам да су они који су добили средства из тог Фонда
    враћали у КЕШУ и до 80 % ! Зна то и полиција. Шта чека ?
  • mile

    02.11.2016 23:39
    prepametni milenko
    pa i jesi pametan! prvo si ih naj pljuvao,dizao svoju cenu a ,zatim pretrčao! e,sada
    pljuješ one druge! pa,dokle milenko??moral?! e moj milenko,to ti banat zaboravit neće!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.