Zrenjanin: Bivša ambulanta će biti obnovljena

Na uglu Gimnazijske i ulice Svetozara Markovića u Zrenjaninu već deceniju stoji napuštena i u korov zarasla zgrada u kojoj se jedno vreme nalazila Treća zdravstvena stanica.

Ambulanta je preseljena u Specijalističku polikliniku, a zgrada, stara više od jednog veka, čiji vlasnik je država, do sada nije dobila novu namenu, niti nekog ko bi se o njoj starao.

Zrenjaninski.com piše da je kuća podignuta davne 1902. godine u stilu eklektike. Kuću je podigao advokat i političar dr Svetozar Petrović, vođa radikala u Velikom Bečkereku. Imao je aktivno učešće u javnom životu grada – bio je gradski odbornik, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine i bliski saradnik Jaše Tomića.

Zgradu je 1921. godine otkupilo i preuredilo Opšte osiguravajuće društvo “Jugoslavija” iz Beograda. O tome svedoče i stilizovani inicijali JO koji se nalaze iznad prozora. Nakon Drugog svetskog rata kuća je konfiskovana.

Kako piše zrenjaninski.com, za rekonstrukciju zgrade napisan je projekat. Ukoliko projekat bude odobren, ovom vrednom kulturnom i istorijskom dobru mogao bi biti vraćen stari sjaj novcem iz evropskih fondova.

  • Marko

    28.04.2017 21:14
    "Ukoliko projekat bude odobren, ovom vrednom kulturnom i istorijskom dobru mogao bi biti vraćen stari sjaj novcem iz evropskih fondova."

    Ali u suprtonom, grad ce uraditi sve sto je u njegovooj moci da objekat stoji ne resen i da se to stanje odrzi dok sve dok seobjekat samounisti.
    Kao jos neke zgrade u strogom centru grada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina