Sombor: Pozitivan izvozni učinak u tri opštine Zapadnobačkog okruga

Pozitivan izvozni učinak zabeležen je u tri opštine Zapadnobačkog okruga, dok je jedino u opštini Apatin registrovan deficit od skoro 800 hiljada evra, navodi se u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku.

SOinfo.rs prenosi da je privreda Zapadnobačkog upravnog okruga u periodu januar – april ove godine ostvarila robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od blizu 159 miliona evra, od čega 94,5 miliona evra u izvozu i 64,3 milion evra u uvozu. Pokrivenost uvoza izvozom je 47 odsto.

Najznačajniji suficit ostvaren je u opštini Kula - 15,6 miliona evra, dok je u Apatinu zabeležen deficit od 782 hiljada evra. Najviše robe je izvezeno, ali i uvezeno iz Italije. Robna razmena okruga sa ovom zemljom je u plusu punih devet miliona evra, 21,5 miliona u izvozu, odnosno 12,5 miliona u uvozu.

Značajni izvozni poslovi ostvareni su sa Bosnom i Hercegovinom – 14,9 miliona, te Španijom – 12,7 miliona evra. Privredni subjekti zapadnobačkog okruga su posle Italije najviše kupovali u Mađarskoj – 7,2 miliona, odnosno Bosni i Hercegovini - 4,9 miliona evra. Robnom razmenom sa inostranstvom uglavnom dominiraju kupoprodaja, a potom oplemenjivanje i poslovi nakon oplemenjivanja.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva četiri meseca ove godine iznosi 10,8 milijardi evra, što je porast od 12,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina