Ubijaju životinje bojnim otrovima opasnim i po ljude, država ne reaguje

Trovanje životinja u Srbiji stalno je prisutno, i ono ne zavisi od doba godine, niti je pitanje ruralne ili urbane sredine, a pored napuštenih i domaćih, stradaju i divlje životinje, uz neminovno zagađenje životne sredine.
Prema nezvaničnim saznanjima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), radi se o hiljadama otrovanih životinja u poslednjih nekoliko godina koje su ubijene na razne načine.
 
Sagovornici ovog portala navode da je zbog činjenice da se među najčešće korišćenim otrovima nalaze i nekadašnji bojni otrovi, ovaj problem zapravo pitanje nacionalne bezbednosti. Kazni za zlostavljanje i ubijanje životinja poslednjih godina ima više desetina, ali niko od brojnih sagovornika nije nikada čuo da je u Srbiji izrečena presuda za trovanje životinja.
 
Jovana Brkić iz udruženja "Spans" kaže da se samo nekad u javnosti podigne veća buka, pre svega kada strada vlasnička životinja ili životinja o kojoj je brinulo više ljudi. Podseća da se masovno trovanje životinja u Novom Sadu dogodilo na zimu 2012/2013. godine
 
"Nikada se nije saznalo da li je u pitanju bilo delo pojedinca ili neke institucije, a uginulo je više gradskih životinja, miljenika stanovnika Novog Sada, kao i nekoliko vlasničkih životinja", kaže Brkić dodajući da veruje da mnogi slučajevi nikada i ne budu prijavljeni.
 
Pored legalnih pesticida, trovači najčešće koriste zabranjene kao što su furadan, odnosno karbofuran i kreozan. Lako se nabavljaju na crnom tržištu i podjednako često koriste u urbanim i ruralnim sredinama za obračun s neželjenim životinjama, prenosi VOICE.
 
Karbofuran je bojni otrov koji je razvijen tokom prvog svetskog rata, ali je njegova prodaja i upotreba u Srbiji zabranjena 2014. godine, ali su neke količine izgleda ostale dostupne građanima preko crnog tržišta.
 
"Nakon zabrane još godinu dana je bilo dozvoljeno da se on lageruje i kupuje, pa je neko to shvatio kao poziv na igru i kao mogućnost da se lako i brzo zaradi. Otkupljene su stotine kilograma, možda i tona, tog otrova i sada ga polako diluju. Povremeno na internetu možete naći osobe koje prodaju taj karbofuran i telefonskim pozivom možete da ga poručite, a dva kilograma je dovoljno da se otruje ceo Novi Sad", upozorava predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.
 
Prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (PZZP), samo u periodu od 2009. do 2014. godine evidentirano je 106 uginulih ptica, mahom zaštićenih vrsta različitih kategorija, od čega je za 93 analizama dokazano trovanje karbofuranom. 
 
Šta da radite kada pronađete otrov
 
Kada u prirodi ili igralištu za pse pronađete otrovane životinje ili nepoznatu supstancu koja bi mogla biti otrov, prvo treba pozvati policiju. Njihova obaveza je da zovu nadležne inspekcije i tužioca koji bi mogao da naloži obdukciju životinja i toksikološke analize. Sagovornici VOICE-a ipak savetuju da građani, ako su u mogućnosti, sami pozovu što više institucija, jer tako povećavaju šansu da će neko reagovati. Upozoravaju i da građani nikako ne bi trebalo sami da uklanjaju otrov jer tako rizikuju svoje, ali i zdravlje drugih sugrađana i životinja.
 
Celu analizu o trovanju životinja možete da pročitate OVDE.
  • Komifo

    04.08.2017 11:20
    Samo da pitam, jesam li ja to prespavao neku opštu lobotomiju, ili sipanje nečega u vodu, posle kojeg je izraz 'vlasnički pas' postao ne samo prihvatljiv, nego i u opštoj upotrebi?

    Vlasnički pas?
    VLASNIČKI PAS?

    Aj sad lepo svi kućama, pa od sutra ispočetka, ali da pričao srpski.
  • Limanka

    03.08.2017 19:24
    A sta kad ujede vlasnicki pas
    Mene je ujeo vlasnicki pas! Od onih sto im gazde vicu: " Nece on da ujede".
    I sta sad?
    Lutalica me nikad nije ni pogledala, a kamoli pojurila.
  • peya

    03.08.2017 19:04
    USA
    U USA se godisnje 'uspava' 1.5miliona pada i macaka. I niko nema problem.
    A ovdasnji ljubitelji pasa prvo da nauče da čiste za svojim kerovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina