Pastor: LSV i DSS govore Mađarima šta da misle

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da su LSV i DSS svojim izjavama direktno vređale vojvođanske Mađare.
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka Srbije svojim izjavama direktno vređale vojvođanske Mađare.

On se oglasio nakon optužbi koje je LSV iznela na njegov račun, nazivajući ga ekstremnim desničarem, te poručio da SVM nije isto što i Pokret mađarske nade, "otvoreni sledbenik desničarske partije Jobik" iz Mađarske. Pastor je zaključio da LSV, ali i DSS svojim izjavama vređaju stranku koja se bori protiv eksremizma, Savez vojvođanskih Mađara.

"Ove dve stranke su potvrdili da dele zajedničko mišljenje o vojvođanskim Mađarima: najradije bi nam oni rekli šta da mislimo, mi Mađari, i kako da se osećamo u našoj zajedničkoj domovini, u Srbiji, koja teži ka Evropi. Nije mi običaj da se bavim onima koji žele skupljati političke poene preko samovoljnog (krivog) tumačenja mojih iskaza, ali ova poslednja izjava toliko grubo krši političku korektnost, odbija potrebu za zadržavanjem šanse za dijalog, da moram ispraviti rečenice ove dve stranke koje prividno mene napadaju, ali su uvredljive za celu zajednicu vojvođanskih Mađara", rekao je Pastor i dodao da su nedavne izjave LSV i DSS pokazale da su se te stranke "izrazito približile".

Podsetimo, Pastor je na manifestaciji Vojvođanskog slobodnog univerziteta govorio na temu Mađarske nacionalne politike i zastupanja Mađara u pokrajini, kada je zaključio da je "pravo čudo što je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto 70 godina niko nije mario za Mađare u južnim krajevima". Sa izjavom lidera SVM kasnije se složio potpredsednik DSS Borko Ilić, izjavivši da je "zaista pravo čudo što je opstala u državi i među narodom koji joj je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu". Liga socijaldemokrata Vojvodine potom je osudila obe izjave dveju stranaka, nazivajući iz ekstremističkim ispadima.

  • NSgusztav

    19.07.2014 08:02
    @Nebojša
    U Mađarskoj imaš 7.000 Srba, u odnodu na 250.000 Mađara u Vojvodini
  • Srđan Novi Sad

    19.07.2014 07:46
    Izletelo mu ono što stvarno misli, smeniti ga pod
    Posle izjave da je Vojvodina "južni kraj" Pastor ne može više ostati predsednik skupštine Vojvodine.Treba da objasni koju politiku vodi njegova stranka i on.Posle ovakve izjave postavlja se i pitanje šta on razgovara sa diplomatama i funkcionerima drugih država prilikom međunarodnih susreta.Izraz "južni kraj" se odomaćio i kod mađarkih funkcionera ( mislim u Mađarskoj ) i niko na to ne reaguje.
  • zli

    19.07.2014 07:24
    eeeeee
    nisu mađari i nemci ubijali ljude nego nacisti i fašisti i to je bitna razlika , to je poslednje što ću da komentarišem na ovu temu fala doviđenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina