Pančevo: Kafići i pogoni izvori buke

Nova gradska odluka, koja je u pripremi, mora da sadrži i akustično mapiranje grada.
Nova gradska odluka, koja je u pripremi, mora da sadrži i akustično mapiranje grada.

Osim usaglašavanja sa najnovijim zakonskim izmenama, predvidela je i 11 akustičnih zona u gradu. U svakoj od njih biće određen nivo buke koji je dozvoljen. Na taj način moći će i da se utiče na smanjivanje nivoa buke, kaže Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine.

- Na ovaj način dobijamo instrument, pre svega preventivan, za urbaniste, kako bi sprečili planiranje, pre svega, privrednih i poslovnih aktivnosti u zonama stanovanja, regulisanje saobraćaja. Sa druge strane, inspekcija i komunalna policija imale bi instrument da mogu da reaguju i da sprečavaju izvore povećane buke u gradu - objašnjava Vladimir Delja, član Gradskog veća.

Buka će biti merena do kraja oktobra na 29 mesta u različitim delovima grada, od industrijskih do stambenih zona. Posebna pažnja će se posvetiti područjima oko škola, vrtića, bolnica i onim predviđenim za odmor i rekreaciju. Ipak, zone ne mogu striktno da budu podeljenje jer, kako objašnjava Delja, u pojedinim delovima grada postoje povremeni izvori buke ili se mešaju stambeni i industrijski delovi.

- U zonama gde imamo stanovanje, imamo i dozvoljenu izvesnu aktivnost kafića, pri čemu ona neće biti takva da smeta stanovanju. To znači da u stambenim zonama neće biti dozvoljeni koncerti, bučna muzika u kafićima. To praktično znači da ovo utiče i na dozvole za određene manifestacije, ali i na rad policije da spreči buku ako dođe do takvih aktivnosti u zonama za odmor - ističe Delja.

Buka se, inače, tretira kao zagađivač životne sredine. Merenja prethodnih godina, koja su počela još 1998, pokazala su da "glasnoća" najviše stiže od industrije, saobraćaja, ali i iz kafića i klubova u centru grada.

  • islednik doslednik

    14.10.2014 14:13
    @Ns, drži se sredine puta
    Ne skreći sa teme, tekst je o obavezi akustčnog mapiranja grada, ne o drugim problemima, a ti stiže do aflatoksina. Daj Pančevcima priliku da rašire temu.
  • ns

    14.10.2014 07:21
    opet se kreće od guzice, pa od glavnog zagađivača sredine u Pančevu smrada i zagađenog vazduha od petrohemije ni ne možete da čujete buku a uskoro ćete početi da vidite i zmajeve i vilenjake ali neka rešavajte buku jer je neko podmazao da se vazduh ne rešava, odjednom sve valja i sve je u granicama dozvoljenog kao i sa aflatoksinom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.