Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Skupštini AP Vojvodine održana je konvencija posvećena borbi protiv ove bolesti u Vojvodini.
Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Skupštini AP Vojvodine održana je konvencija posvećena borbi protiv ove bolesti u Vojvodini.

Konvenciju je organizovao Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti,  pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju. Prethodnih godina broj obolelih od dijabetesa je povećan, pa je danas u Srbiji 8,5 odsto stanovništva obolelo od te bolesti.

U Vojvodini je do sada registrovano 270 hiljada dijabetičara. Međutim, posebno zabrinjava podatak da na jednog obolelog postoji po jedna osoba koja ne zna da ima šećernu bolest, te da kod jedna trećine osoba koje su otkrile da imaju dijabetes, već postoje komplikacije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da je šećerna bolest karakteristična u Vojvodini i da "razara njeno zdravstveno, socijalno i društveno biće".

"Broj obolelih u Vojvodini pali sva crvena svetla i pali sve alarme. U poslednje dve godine, Pokrajinska vlada je zaista mnogo uradila na prevenciji ove opake bolesti. Od 45 opština u Vojvodini, još samo 8 nema savetovalište za dijabetičare i cilj je da ih u narednom periodu otvorimo i u tim opštinama," dodao je Vasin.

Vojvodina je region sa najvećim rizicima za dobijanje dijabetesa, zbog načina ishrane, kao i drugih uzroka. S druge strane, postoji i veliki broj onih koji ne kontrolišu zdravlje, što dovodi do rizika da se dijabetes ne otkrije na vreme.

"Kod nas u  Srbiji,  zbog  opšteg  teškog  ekonomskog  stanja i  zbog  ukidanja  savetovališta  za  dijabetičare  koji  su  postojali  u svim Domovima  zdravlja,  situacija  je  izuzetno  teška  i,  ukoliko  se  odmah  ne  preduzmu  efikasne  mere  prevencije  i  edukacije  celokupnog  stanovništva,  imaćemo  ne  samo  povećane  zdravstvene  probleme  nego  i  povećane  finansijske  izdatke  za  lečenje  teških  zdravstvenih  komplikacija  koje  neblagovremeno  otkriveni  dijabetes  i  neregulisani  otkriveni  dijabetes  izaziva",  rekao je Erne Lazar, predsednik Saveza društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je u 2014. godini oko 10 miliona dinara investirao u osnaživanje Društava za borbu protiv šećerne bolesti i stvaranje mreže savetovališta u svakoj opštini na teritoriji AP Vojvodine.

Pomoćnica pokrajinske sekretarke za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Danijela Stanković Baričak istakla je da je dijabetes javno-zdravstveni problem u čije rešavanje treba da budu uključeni sve relevantne institucije i građani. Ona je dodala da je prevencija "jedino oružje sa kojim se možemo boriti protiv dijabetesa".

"Borba protiv šećerne bolesti je kontinuirana i multisektorska. Bolest ne bira ni period ni populaciju. Naš rad se ne ogleda samo kroz formiranje savetovališta, već i posebnu pažnju posvećujemo i deci oboleloj od dijabetesa za koje finansiramo letnji kamp gde uče kako da najbolje prevaziđu svoj zdravstveni problem i kako da spreče nove komplikacije, a treći vid aktivnosti Sekretarijata u borbi protiv ove bolesti jeste otvaranje specijalizovanih prodavnica koji su ujedno i edukativni centri", rekla je Stanković Baričak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina