Bečej se pobratimio sa opštinom sa Sicilije

U okviru posete delegacije iz Italije Srbiji, u ponedeljak, 17. novembra potpisan je sporazum o saradnji između opština Bečej i Kalatafimi Seđesta, sa Sicilije.
U okviru posete delegacije iz Italije Srbiji, u ponedeljak, 17. novembra potpisan je sporazum o saradnji između opština Bečej i Kalatafimi Seđesta, sa Sicilije.

Cilj ovog sporazuma je razvoj privrede i turizma ovih opština, kroz zajedničko apliciranje kod evropskih fondova, razmenu iskustva i proizvoda. Italijanska delegacija, koju čine predstavnici sicilijanske lokalne akcione grupe "GAL Elimos", grupe "Memphis", predstavnici opština Kustonači i Kalatafimi Seđesta, kao i preduzetnici voljni da uspostave konkretne saradnje, posetila je bečejsku opštinu, kako bi sklopila partnerstvo, ali i upoznala naš grad i predstavila svoj rad lokalnoj vlasti i preduzetnicima.

Saradnja između bečejske i italijanskih opština inicirana je od Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Alma Mons", koja će i u budućnosti posredovati ovom saradnjom. Nakon svečanog potpisivanja sporazuma i uručenja simboličnih poklona između predsednika opštine Bečej, Vuka Radojevića i predsednika skupštine opštine Kalatafimi Seđesta, Salvatora Lanca, u velikoj sali opštine Bečej pred predstavnicima lokalnog javnog, civilnog, privatnog sektora i medija, održane su prezentacije ISI fondacije, "GAL Elimos"-a i mediteranske dijete, kao primera dobre prakse za valorizaciju tipični lokalnih proizvoda kroz kulinarstvo.

Nakon prezentacija, opštinski član veća za privredu i preduzetništvo, Dragan Kovačev otvorio je okrugli sto sa prisutnima, tokom kog su se razmenjivale ideje o saradnji između Bečeja i italijanskih opština u oblasti turizma, privrede, kulture i ekologije.

Gosti iz Italije istakli su da su raspoloženi za svaki vid saradnje i zajedničko apliciranje kod evropskih fondova. Dogovoreno je da će bečejska lokalna samouprava poslati rezultate analiza resursa i zainteresovanosti bečejskih privrednika za saradnju, kao i da je izvesna uzvratna poseta Italiji u februaru 2015. godine. Ideja je da se, nakon ove posete, po uzoru na italijanski primer, u opštini Bečej pokrene inicijativa za formiranje Lokalne akcione grupe (LAG).

LAG predstavlja mrežu predstavnika poslovnih udruženja, zainteresovanih privrednika, predstavnika opštinske uprave i predstavnika nevladinih organizacija, koji imaju za cilj ruralni razvoj kroz planiranje i realizaciju zajedničkih aktivnosti. Italijanska delegacija je, nakon formalnog programa obišla turističke i kulturne znamenitosti Bečeja. Ova delegacija posetiće još Sremske Karlovci, Novi Sad i Beograd.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina