Većina roditelja protiv HPV vakcine

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo za sada je odustao od uvođenja vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, pošto je samo trećina anketiranih roditelja odgovorila da bi dala pristanak da njihova ćerka primi tu vakcinu. HPV infekcija je glavni uzročnik raka grlića materice.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo za sada je odustao od uvođenja vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, pošto je samo trećina anketiranih roditelja odgovorila da bi dala pristanak da njihova ćerka primi tu vakcinu.

HPV infekcija je glavni uzročnik raka grlića materice, pa je vakcinacija protiv HPV jedna od najboljih prevencija te maligne bolesti i bilo je planirano da ona bude dobrovoljna.

Od oko 5.000 roditelja devojčica uzrasta petog razreda osnovne škole koji su popunili upitnik, njih 43 odsto odgovorilo je da najverovatnije ne bi dalo pristanak, dok je 28% ispitanih odgovorilo da ne zna. Da bi dalo pristanak za vakcinaciju svoje ćerke protiv HPV reklo je 29% roditelja.

S obzirom na visok procenat odgovora "ne znam", u Pokrajinskom sekretarijatu smatraju da je potrebno dodatno informisati roditelje i devojčice o problemima koje humani papiloma virus izaziva, načinu prenošenja, simptomima i posledicama infekcije ovim virusom, kao i o samoj vakcinaciji i dosadašnjim iskustvima u primeni ove vrste imunizacije u drugim zemljama.

Anketa sprovedena prošle nedelje bila je anonimna. U 344 vojvođanske škole distribuirano je skoro 9.500 informativnih letaka sa upitnikom, ali je samo nešto više od polovine roditelja popunilo i vratilo upitnike.

Od raka grlića materice svakog dana umre jedna žena

U Srbiji od raka grlića materice svakog dana obole četiri žene, dok najmanje jedna umre od ovog malignog oboljenja. Imunizaciju protiv HPV uvelo je 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.

Predsednik Lige za imunizaciju dr Zoran Radovanović rekao je ranije za 021 da je strah od vakcinacije devojčica neopravdan i kontraproduktivan. Prema njegovim rečima, imunizacija vakcinama "gardasil" i "servariks" godinama se sprovodi u najrazvijenim zemljama sveta, gde pokazuje do 60 odsto manje zabeleženih slučajeva karcinoma kod vakcinisanih.

  • Dr

    29.11.2014 09:37
    Izuzetno mi je drago zbog vase cerke i zbog poverenja koje ste stikli u pomenutog lekara. Reagovala sam zbog navoda je je on JEDINI koji se bavi HPV-om, sto je jednostavno - dezinformacija.
  • @Lekar

    29.11.2014 07:48
    i da i ne
    Postovani,
    nisam rekla da se niko vise ne bavi time, ali ja sam tom coveku zahvalna za spasavanje zivota moje cerke, dok su je neki od pomenutih setkali gde stignu, i privatno. Necu da nabrajam imena, bicu dovoljno suzdrzana prema takvima.
    Ovaj pomenuti dr je jedini imao razumevanja i strpljenja i prisao nasem problemu kao covek, a ne kao najveci doktor na svetu, sto je do tad bio slucaj sa ostalima.
    Neki su od titula zaboravili da treba da se brinu o ljudima, a ne o zvanju.
    Vi se u ovoj kampanji niste ni potrudili, a naveli ste mnogo ljudi ucesnika, da objasnite roditeljima zasto je bas ta vakcina bitna, i koje nezeljene posledice moze da ima, pa da onda ocekujete da se odluci. Nama je gore pomenuti lekar lepo to objasnio, kao i rad na novoj vakcini, u smislu i lecenja(kako sam razumela), na kojoj radi jedna velika farmac.kompanija, koju necu reklamirati.

    To je bitno da se zna pre zakljucivanja o davanju pristanka za nove vakcine. Zato Vam to sve i nije uspelo.
  • Mario

    29.11.2014 00:32
    LOL@
    Ja jesam informisan, a ne samo pokušavam. A vidi se koliko si ti informisan kada tvrdiš da su vitamini otporni na toplotu kada su činjenice da baš vrlo osetljive na toplotu. Čisto da te informišem, termičkoj obradi od 3 minuta na preko 43 stepena umiru enzimi(važni u ishrani), preko 60 stepena 50% proteina postaje neiskoristivo, uništava 60-70% vitamina i minerala, i dramatično se smanjuje količina ostalih, za zdravlje korisnih hranljivih sastojaka. Preko 80 stepeni hranu sterilišemo od skoro svega. Jedino A vitamin može izdržati do 120 stepeni. Hrana je zdrava samo ako je dinstovana na pari do 40 stepeni. A čista organska sirova hrana koja je daleko skuplja jeste naj zdravija hrana. Kada bi ti sastavio jelovnik prave zdrave hrane, ta tvoja plata bi jedva bila dosta samo za tvoju ishranu. Tako bi se mogao hraniti samo da imaš Nemačku platu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina