FOTO: Srpski hram u Australiji šest metara ispod zemlje

Podzemni hram Svetog proroka Ilije u mestu Kuber Pidi u pustinji u južnoj Australiji smeštena je šest metara ispod zemlje.
Podzemni hram Svetog proroka Ilije u mestu Kuber Pidi u pustinji u južnoj Australiji smeštena je šest metara ispod zemlje.

Hram, ukopan u brdo zbog visokih temperatura, koje prelaze i 40 stepeni Celzijusa, neobičan je po tome što nema nijedan potporni stub, već je cela crkva isklesana u kamenu. Dugačak je 30, visok sedam i širok 5,3 metra. Osveštan je 1993. godine, a sada je postao prava atrakcija.

Naime, desetine hiljada turista dolaze da ga vide i dive se njegovoj nesvakidašnjoj lepoti. U hodniku, uklesana u zidu, nalazi se figura Svetog proroka Ilije. Iznad ikonostasa je Širšaja Nebes sa dva anđela sa strane. Na gornjem mestu je Isus Hrist, a na galeriji prikaz krštenja Hristovog.

Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Irinej kaže da su freske, odnosno bareljef ikona uklesane u sam kamen iskopane crkve.

"Tu se nekad nalazilo praistorijsko more, pa se zidovi sastoje od peska, kreča i slani su, tako da ih je nemoguće freskopisati. To je uradio Novozelanđanin Norm Aston. Vitraž je takođe izveden na horu i kad sunce prolazi kroz staklo, obasjava unutrašnjost hrama", priča za Kurir Irinej.

  • Srbin

    23.02.2015 13:05
    Ajoj
    stao si brate na A$5. Koliko znam nasa SPC nije Katolicka crkva, koja je usput korporacija i poseduje svoju banku. Koliko znam a ti mozda ne znas, pre nekoliko desetljeca u katolickoj crkvi vernik je morao da plati oprost od grehova, itd. da ne nabrajam...
  • Grazdanin Pokorni

    22.02.2015 20:59
    Coober Pedy
    nije jedinstven hram posto u mestu postoje tri "podzemna" hrama.

    ali smo JEDINSTVENI po tome sto naplacujemo ulaz tj. "donaciju" od 5 australijskih dolara sto je budalastina jer se npr. u katolickoj ne placa nista.

    ne pruzamo bas lepu sliku o sebi ni ovde a kamoli u belom svetu...na zalost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti