Homer Simpson prvi otkrio Higsov bozon?

Homer Simpson je zamalo predvideo masu Higsovog bozona, elementarne čestice koja je otkrivena 2012. godine zahvaljujući CERN-ovom akceleratoru.
Homer Simpson je zamalo predvideo masu Higsovog bozona, elementarne čestice koja je otkrivena 2012. godine zahvaljujući CERN-ovom akceleratoru.

U novoj knjizi koja se bavi matematikom u poznatoj animiranoj seriji The Simpsons ističe se epizoda "The Wizard of Evergreen Terrace" iz 1998. godine u kojoj Homer na tablu ispisuje naizgled nepovezanu matematičku jednačinu.

"Ta jednačina zapravo predviđa masu Higsovog bozona. Ukoliko je obradite, dobićete neznatno veći broj od onoga koji označava realnu težinu te elementarne čestice. Pomalo je neverovatno da se to desilo 14 godina pre samog otkrića", rekao je britanski naučnik Sajmon Sing.

"Simpsonovi su serija sa najviše matematike na svetu jer su mnogi njeni kreatori zapravo matematičari", dodao je Sing, autor knjige "The Simpsons and their Mathematical Secrets".

  • 03.03.2015 12:24
    @Burga
    (To je poen)

    Jednačina koja označava masu Higsovog bozona je u prvom redu.
  • Burga

    02.03.2015 15:29
    Velika Fermaova
    Zapravo, drugi red jednačine je očigledno netačan, jer piše da je 3972^12 + 4365^12 = 4472^12 što je suprotno velikoj Fermaovoj teoremi (i onda se Endrju Vajls ne bi onoliko proslavio)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.