Slepi Kinez i njegov prijatelj bez ruku posadili 10.000 stabala

Dva prijatelja sa invaliditetom - jedan je slep, a drugi je bez obe ruke, već 12 godina štite svoje selo od poplava sadnjom drveća - zajedno su dosad zasadili više od 10.000 stabala.
Dva prijatelja sa invaliditetom - jedan je slep, a drugi je bez obe ruke, već 12 godina štite svoje selo od poplava sadnjom drveća - zajedno su dosad zasadili više od 10.000 stabala.

Đia Haisija i Đia Venći, obojica 53-godišnjaci, ustaju svakog jutra u sedam sati da bi sadili drveće oko sela Jelo, u severoistočnoj kineskoj provinciji Hebej. Iako je prvi slep, a drugom su ruke amputirane, rešeni su da sačuvaju ekosistem svog zavičaja i zaštite selo od poplava.

Pre nego što su počeli da se bave ozeljenjavanjem, selo je bilo okruženo zapuštenim poljanama zaraslim u korov.

Haisija je rođen slep na jedno oko, a drugo je izgubio pre 15 godina u nesreći na poslu, dok je Venći izgubio obe ruke u nesreći dok je još bio dete.

Zajedno su iznajmili tri hektara zemlje od lokalne vlade i odlučili da ga pošume kako bi stanovnicima sela obezbedili zdravo okruženje i zaštitili ih od eventualnih poplava. Pošto su sadnice previše skupe, Haisija i Venći koriste grane koje seku sa odraslog drveća.

Oživljavanje zaparloženog zemljišta omogućila je dvojici vršnjaka da prevaziđu svoj hendikep. Venći često na leđima nosi svog prijatelja kada treba da pređu reku, dok Haisija seče grane i kopa rupe za sadnju.

Njihova priča, postala je veoma popularna na internetu. Dvojica samoinicijativnih ekologa dobili su podršku, kako moralnu tako i novčanu, velikog broja ljudi, a tim hirurga je predložio da besplatno operiše Haisiju kako bi mu povratili vid.

  • 22.03.2015 16:01
    Suzana
    N5uLP
  • 20.03.2015 00:35
    Ovi domaci bosanci poseku tri puta vise bez ruku, testerom na fruskoj gori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.