Parfem koji sve lepše miriše što se više znojimo

Britanski istraživači u Belfastu tvrde da su proizveli čudesan parfem s kojim mirišemo lepše što se više znojimo.
Britanski istraživači u Belfastu tvrde da su proizveli čudesan parfem s kojim mirišemo lepše što se više znojimo.

U studiji koja je danas objavljena, tri istraživača sa Kvins Univerziteta u Belfastu ističu da su razvili jedinstvenu formulu za preparat koji oslobađa veću količinu arome u dodiru sa vlagom, što zapravo znači da će osoba mirisati lepše kako se bude više znojila.

Preparat je nastao kombinacijom mirisnih komponenti i jonske tečnosti (so u formi tečnosti) koja nema miris. Jednostavno nazvan "aromizovana jonska tečnost", u očekivanju nekog glamuroznijeg imena, novi parfem reaguje na vlagu, pa samim tim i na znoj, što za posledicu ima pojačavanje mirisa na koži. Ali, to nije sve.

Preparat neutrališe neugodne mirise znoja: tiol, organska komponenta odgovorna za smrad prilikom znojenja, vezuje se za jonsku tečnost, te tako gubi svoju moć zagađivanja.

"Nova formula je fantastično otkriće. Ne samo da predstavlja ogroman komercijalni potencijal za industriju parfema i kozmetičkih preparata, već se, zbog sposobnosti postepenog oslobađanja pojedinih supstanci, može primeniti u mnogim naučnim poljima", istakao je šef projekta dr Nimal Gunaratne.

  • Dana

    04.04.2015 09:52
    bolja stvar
    Od kada sam postala veganka, ne znojim se ni 5% kao pre, nema više neprijatnog mirisa, kao ni mitesera ni akni. Kompletna koža se sama prirodno isčisti i preporodi, tako da nema više potrebe za gomilom preparata i hemikalija koje se inače koriste.
  • lala

    03.04.2015 18:22
    Steta
    sto ce ovo otkrice brzo pojesti mrak svetskih monopolista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.