VIDEO: Zasadiće milijardu stabala uz pomoć dronova

Bespilotne letelice uskoro bi mogle da dobiju i ekološku upotrebu, budući da jedna kompanija sa sedištem u Oksfordu namerava da se suprotstavi krčenju šuma tako što će pomoću dronova zasaditi milijardu stabala za godinu dana.
Bespilotne letelice uskoro bi mogle da dobiju i ekološku upotrebu, budući da jedna kompanija sa sedištem u Oksfordu namerava da se suprotstavi krčenju šuma tako što će pomoću dronova zasaditi milijardu stabala za godinu dana.

Kompanija "BioKarbon endžiniring" istražuje metode preciznog sađenja drveća kao i tehnike mapiranja kako bi ostvarila ovaj cilj.

"Promenićemo svet tako što ćemo odjednom zasaditi milijardu stabala", rekla je izvršna direktorka i bivši inženjer agencije NASA Loren Flečer. "Jedina opcija koju smo ranije imali je ručno sadenje, koje je sporo i zaista skupo i ne može da poništi štetu koju vrši masovna deforestacija. Nadamo se će naše tehnologije obezbediti priliku za intezivnije pošumljavanje", dodao je Flečer.

Najnoviji podaci pokazuju da se svake godine uništi oko 26 milijardi stabala, dok se samo 15 milijardi ponovo posadi.

Kompanija "BioKarbon" je unapredila prethodno manjkave metode sađenja iz vazduha i minimizirala ljudski rad u tom procesu. Ta firma koristi dronove koji lete iznad određene oblasti i procenjuju uspešnost stope obnavljanja šuma. Nakon toga, dronovi se spuštaju niže i seju mahune u kojima se nalazi još neproklijalo seme prekriveno hranjivim hidrogelom.

Flečerova je iznela procenu da bi, uz pomoć dva operatora koji bi istovremeno upravljali sa nekoliko bespilotnih letelica, moglo da bude posađeno do 36.000 stabala dnevno.

"BioKarbon" radi na tome da bespilotne letelice počnu da se koriste za pošumljavanje do kraja leta. Flečer je rekla da bi Brazil i Južna Afrika mogle biti prve oblasti u kojima bi projekat mogao da bude sproveden.

Projekat pošumljavanja uz pomoć dronova je bio jedan od finalista takmičenja "Dronovi u dobre svrhe", održanog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.