U ekspanziji sakupljanje starih farmerki

Tržište radnih teksas pantalona nekadašnjih tragača za zlatom na američkom Divljem zapadu, koje se postale modni hit sredinom prošlog veka, u punoj je ekspanziji.
Tržište radnih teksas pantalona nekadašnjih tragača za zlatom na američkom Divljem zapadu, koje se postale modni hit sredinom prošlog veka, u punoj je ekspanziji.

Na stotine tragača za starim farmerkama luta od Nevade do Kalifornije, preko Kolorada, u potrazi za radnim pantalonama od teksasa koje su nosili kopači zlata između 19. i početka 20. veka. Farmerice iz 1873. godine, koje je pronašao jedan američki par u napuštenom rudniku zlata, dostigle su na sajtu Ibej u decembru 2013. vrednost od 50.000 dolara.

Prvi tragači za farmerkama kopača zlata pojavili su se početkom 80-tih godina prošlog veka, i oni i danas lutaju avetinjski pustim naseljima američkog Divljeg zapada izgrađenim sredinom 19. i početkom 20. veka. Oni silaze nekoliko stopa ispod zemlje u nadi da će naći radne pantalone od teksasa na kojima se može zaraditi čitavo bogatstvo.

Najsrećniji pronađu ispod zemlje i po pun džak farmerica zlata vrednih, prenosi list Figaro.

Skupljači starih farmerki okupljaju se svake godine na salonu džinsa u Los Anđelasu. Prosečna cena farmerica koji su nosili nakadašnji kopači zlata kreće se od 3.000 do 5.000 dolara. Jedan od izlagača raspolaže kolekcijom farmerica sašivenih u periodu od 1870. do 1970. godine. Najstariji par "leviski", vredan 150.000 dolara, čuva se u sefu kompanije u San Francisku.

Prve farmerice su nastale tako što je krojač iz Nevade Dejvis Džekobs, suočen sa žalbama mušterija da im se džepovi na pantalonama cepaju dok rade fizičke poslove, došao na ideju da ih na uglovima ojača nitnama. Rešenje se pokazalo kao sjajno, ali se plašio da će neko da mu ukrade ideju. Obratio se za pomoć poslovnom partneru Leviju štrausu.

Zajedno su krajem maja 1873. dobili patent za proizvodnju pamučnih pantalona od denim platna, ojačanih bakarnim nitnama na džepovima, i tako su rođene prve farmerke.

Iako se smatraju tipično američkim proizvodom, po nekim izvorima, farmerice su pravljene još u 17. veku u đenovi za pripadnike mornarice.

U početku je džins bio radnička uniforma rudara, fabričkih radnika i farmera, ali su one, zahvaljujući popularnosti vestern filomova i glumačkih zvezda kao što su bili Džon Vejn, Marlon Brando i Džejms Din, kojima su farmerke bile sastavni deo imidža buntovnih zavodnika, postale modni hit na ulicima širom sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.