Kina zbog bahatih turista uvodi crnu listu

Kina će na crnu listu stavljati kineske turiste koji se loše ponašaju i tako spasiti obraz i kod kuće i u inostranstvu, objavili su u subotu državni mediji.
Kina će na crnu listu stavljati kineske turiste koji se loše ponašaju i tako spasiti obraz i kod kuće i u inostranstvu, objavili su u subotu državni mediji.

Ometanje javnog prevoza, oštećivanje javne i privatne imovine, nepoštovanje lokalnih običaja, uništavanje instorijskih objekata ili učestvovanje u kockanju i pornografskim aktivnostima prekršaji su koje će Kineze odvesti u nacionalnu bazu podataka, objavila je kineska uprava za turizam. Prekršitelji će na listi biti dve godine, kaže se u odredbama koje su ove sedmice stupile na snagu, a prenosi novinska agencija Xinhua.

Te su odredbe donesene jer su kineski turisti počeli globalno na sebe skretati pažnju, posebno nedavnim nizom incidenata u kojima su otvarali avionska vrata za nuždu. Jedan kineski putnik nedavno je na međunarodnom letu bacio na stjuardesu šolju vruće testenine, a prošlog meseca svetom je kružio dvominutni snimak tajlandske manekenke Duangjai Phichitamphon koja je zabeležila grubost i divljanje kineskih turista na jednom aerodromu u Južnoj Koreji.

Uprava za turizam nije precizirala kazne za one koji završe na crnoj listi, ali Xinhua javlja da će turističke vlasti moći da prijave prekršitelje sigurnosnim, carinskim i transportnim vlastima i kreditnom odeljenju centralne banke.

"Te podatke ćemo deliti s drugim sektorima, poput avioprevoznika i hotela", rekao je za Kineski međunarodni radio direktor turističke uprave Li Jinzao.

  • 11.04.2015 20:23
    Kad bi to i Rusija uvela za svoje gradjane...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.