Dronovi mogu i da čuvaju ovce

Nakon što su zamenili sekretarice, radnike u fabrikama i prodavce, roboti sada od Australije do Irske, preuzimaju i jedan od najstarijih poslova na svetu, a to je - čuvanje stoke.
Nakon što su zamenili sekretarice, radnike u fabrikama i prodavce, roboti sada od Australije do Irske, preuzimaju i jedan od najstarijih poslova na svetu, a to je - čuvanje stoke.

Robotičari već najmanje 20 godina pokušavaju da usavrše mašinu koja će zameniti pastire ili ovčarske pse, a danas im novu nadu pružaju eksperimenti mladih domišljatih farmera poput Novozelanđanina Majkla Tomsona, prenosi "Vol strit džornal" (Wall Street Journal).

Tomson (22) je sam napravio bespilotnu letelicu uz pomoć koje, kako kaže, na najbrži način izvodi na ispašu oko 1.000 ovaca na imanju svoje sestre u Danvirku na Novom Zelandu, a pri tom je to i relativno jeftina alternativa u odnosu na kauboje i ovčarske pse.

Dok neki farmeri i dalje stoku okupljaju u stado jašući na konjima ili vozeći se "landroverom", Tomson taj zadatak poverava svom helikopteru sa četiri rotora i kamerom koji to, kako kaže, obavi "za tren oka".

"I dron ima ograničenja, ali vam nije potreban konj... Njega ne morate da hranite. Dovoljno je da mu zamenite baterije", objašnjava mladi pronalazač.

Što se ovaca tiče, većina njih je poslušna i sledi uputstva drona, a ukoliko neka nije voljna da krene u pravcu u kom ih navodi, dron se spusti vrlo blizu nje i tada ovca shvati da treba da krene.

"Ovce se prirodno boje svega što bi moglo da ih napade", objašnjava Tomson. Letelice opremljene kamerom koje se mogu kupiti za samo 500 dolara brzo pokrivaju brdoviti teren, pronalaze i predvode ovce i drugu stoku dok farmer upravlja dronom na daljinu, ponekad noseći specijalne naočare koje prikazuju perspektivu koju ima dron. Istraživači u Velikoj Britaniji i Švedskoj su nedavno prikačili na ovce i ovčarske pse opremu za praćenje koja sakuplja podatke o njihovom kretanju, dok australijski istraživači trenutno prave robota na četiri točka koji može da goni stoku hodajućim tempom kako se krave ne bi uznemirile.

U Južnoj Karolini, farmer Skot Hant kaže da je, kada je dobio dron kao božićni poklon, isprobao letelicu na svojih 20 krava koje su, kako navodi, "mislile da je to džinovski obad". Drugi, pak, dronove vide i u ozbiljnijim ulogama, te farmeri u SAD i drugim zemljama koriste dronove opremljene senzorima za nadletanje useva i tako sakupljaju podatke o njihovoj veličini i stanju.

Osim za čuvanje stoke, stočari koriste bespilotne letelice i za prebrojavanje i lociranje životinja, pa čak i za utvrđivanje da li je neka životinja bolesna.

U škotskim planinama farmeri čuvaju ovce na velikom prostoru i veoma je teško pronaći ih kada se raziđu, pa inženjeri u kompaniji "Harper Adams" pokušavaju da razviju dronove koji mogu da automatski uoče ovce i okupe uh u stado. Najpre su razmatrali mogućnosti korišćenja termalnih senzora u te svrhe, ali su se umesto toga opredelili da ovcama na leđa zakače crvene oznake.

Akademici koji rade na razvijanju "robota pastira" ukazuju da njihov rad ima i više ciljeve pošto, kako ističu, ljudi i psi izazivaju stres kod stoke, dok roboti mogu da je učine mirnijom i srećnijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.