Uskoro ćemo TV kanale menjati mislima

Kompanija BBC predstavila je prototip tehnologije koja će jednog dana zameniti daljinski upravljač.
Kompanija BBC predstavila je prototip tehnologije koja će jednog dana zameniti daljinski upravljač.

Za sada u obliku elektronske "kape" sa senzorima, novi uređaj ima sposobnost detektovanja moždanih talasa korisnika i omogućava mu da menja programe svojim mislima, nakon što se malo intenzivnije koncentriše.

Sajrus Sajhan, šef poslovnog razvoja u "BBC Digital", izjavio je da je tehnologija još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali i napomenuo da je u testiranjima deset ljudi već koristilo uređaj kako bi pokrenuli BBC-jev iPlayer i prebacili se na program koji ih zanima.

"Zamislite svet u kojem, umesto da posežete za svojim daljinskim, kad poželite da gledate televiziju samo pomislite 'upali BBC1'", rekao je Sajhan.

"Zamislite da sedite u svojem automobilu, pomislite 'želim da slušam Radio 4', a zatim čujete kako se pali radio-stanica, za vreme vašeg puta na posao. Možda samo želite da pomislite 'dajte mi najnovije vesti' i zatim dobijete personalizovani set medijskih naslova", dodao je Sajhan.

Ali, Sajhan ipak upozorava da ova tehnologija još uvek nije spremna za tržište.

"Tek smo na početku razvoja i, iako se uređaji za čitanje moždanih talasa neprekidno usavršavaju, njihove mogućnosti još uvek su dosta rudimentarne. Izlaz na našoj eksperimentalnoj aplikaciji bio je ograničen na opciju 'uključi/isključi'", zaključio je Sajhan.

  • 21.06.2015 09:50
    Ja nemam TV u kuci vec 10 godina.
  • 21.06.2015 07:55
    Ja otiš'o korak dalje. Ugasio TV mislima. I ne palim ga ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.