Rekonstruisano lice žene stare 7.000 godina

Skelet žene koji su iranski naučnici pronašli prošle godine i za koji je utvrđeno da je star 7.000 godina dobio je lice.

Skelet žene koji su iranski naučnici pronašli prošle godine i za koji je utvrđeno da je star 7.000 godina dobio je lice.

Kompjuter je uspeo da na osnovu karakteristika lobanje izradi lice najstarije osobe nađene na ovom tlu.

Nakon što je student arheologije Mahsa Vahabi prošle godine pronašao skelet u blizini Teherana, utvrđeno je da on pripada ženi staroj 7.000 godina.

Većina arheološkog bogatstva ove zemlje stara je najviše 5.000 godina. Tada je ova regija bila deo trgovinskog puta između drevne Mesopotamije i Istoka. Ali skelet ove žene mnogo je stariji.

Istraživači veruju da je ova žena bila putnica iz drevnog grada Raja koja se u ovoj oblasti zaustavila. U Iranskom arheološkom istraživačkom centru Mohamed Reza Rokni je želeo da razreši njenu misteriju, pa je odlučio da rekonstruiše njen izgled pomoću kompjutera.

Pomoću napredne kompjuterske tehnologije, on je pažljivim merenjem došao do lica. Na mestu na kom je nađen skelet planira se izgradnja muzeja.

  • 22.06.2015 08:38
    ali...
    ne mozete napisati clanak, pogotovo sa takvim naslovom, i onda ne okaciti sliku rekonstruisanog lica... nema smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.