Ban Ki-mun vežbao jogu u centru Njujorka

Hiljade ljudi, među kojima i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, vežbalo je danas na njujorškom Tajms skveru, obeleživši tako prvi Međunarodni dan joge.
Hiljade ljudi, među kojima i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, vežbalo je danas na njujorškom Tajms skveru, obeleživši tako prvi Međunarodni dan joge.

Ban, odeven u belo, radio je vežbe joge zajedno sa građanima i podsetio na brojne blagodeti koje ova drevna tehnika donosi ljudima širom sveta.

"Svima vama kažem: Namaste (tradicionalni joga pozdrav)!", poručio je generalni sekretar UN okupljenima. "Nadam se da će joga pružiti ljudima širom sveta osećaj jedinstva, koji nam je potreban da bismo zajedno živeli u harmoniji i bili vesnici dostojanstvenog života za sve", rekao je Ban.

Organizatori skupa u Njujorku kažu da će slični događaji biti održani tokom dana u 187 zemalja, a u Nju Delhiju, u Indiji, domovini joge, na otvorenom je vežbalo na desetine hiljada ljudi, preneo je AFP.

Indijski naučnici veruju da joga datira 5.000 godina unazad, na osnovu arheoloških nalaza sa crtežima na kamenu i zabeleški u drevnom korpusu hinduističkih spisa - "Vedama". Učesnicima vežbe u Nju Delhiju obratio se indijski premijer Narendra Modi, na čiju je inicijativu decembra prošle godine Generalna skupština UN i proglasila 21. jun Međunarodnim danom joge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.