Nepušači više zarađuju od pušača?

Naučnici na Stenfordu tvrde da osobe koje puše, teže pronalaze posao i zarađuju manje, od osoba koje su nepušači.

- Opasnost koje cigarete imaju po zdravlje pušača poznata je već godinama, ali naša studija pruža uvid u finansijsku štetu koju pušenje izaziva, uticaj na uspeh u zapošljavanju i razliku u zaradi – kaže dr Džudit Pročaska

Ona i njen tim ispitali su 130 pušača i 120 nepušača. Obe grupe su na početku istraživanja bile nezaposlene, a kontrolisani su posle šest meseci i posle godinu dana. Studija je osmišljena sa ciljem da pušači i nepušači budu što sličniji u pogledu radne sposobnosti, ali i nakon kontrolisanja ovih parametara, pušači su još bili u velikom nedostatku.

- Otkrili smo kako pušači teže pronalaze posao, nego nepušači – rekla je doktorka, dodajući da rezultati pokazuju da je nakon godinu dana, 56 odsto nepušača našlo posao, a kod pušača samo 27 odsto.

Takođe, istraživanje je pokazalo da su pušači zarađivali u proseku pet dolara manje na sat od nepušača. Pušači su u proseku bili mlađi, slabijeg obrazovanja i lošijeg zdravstvenog stanja od nepušača, a takva razlika ističe doktorka, može nepovoljno da utiče na osobu koja traži posao.

Ipak, nije jasno da li je pušenje glavni uzrok nezaposlenosti.

Autor: Alo

  • zivan

    17.04.2016 07:49
    Mozzda devojke koja pusse mogu zaraditi visse od nepussaccica...
  • Stevan

    16.04.2016 08:21
    pravi
    Stvarno čudo jedno da su ovi manje obrazovani teže našli zaposlenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.