Asteroid veličine automobila proleće blizu Zemlje

Asteroid veličine automobila proći će danas nedaleko od Zemlje, međutim, NASA-ini naučnici tvrde da nema opasnosti od sudara.

Asteroid veličine automobila proći će danas nedaleko od Zemlje, međutim, NASA-ini naučnici tvrde da nema opasnosti od sudara. Telo promera oko 3 metra nazvano "2011 CA7" proleteće na udaljenosti od 103.480 km od naše planete. Astronomi su ga otkrili početkom meseca.

Prema podacima Nasine Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni najbliže nam je bio u 18 i 25 sati po našem vremenu. Pre samo nekoliko dana, 4. februara jedan drugi asteroid - "2011 CQ 1" dug 1,3 metra prošao je pored Zemlje na udaljenosti od samo 5.471 km. Mesec je od naše planete udaljen 384.402 km. Dakle, "2011 CA7" proleće na visini manjoj od jedne trećine udaljenosti od Meseca do Zemlje, a trebao bi da bude vidljiv amaterskim teleskopima.

Poput prošlosedmičnog posetioca "2011 CA7" ne predstavlja pretnju Zemlji. Čak i kada bi ušao u njenu atmosferu izgoreo bi i raspao se pre udara u tlo. Naučnici navode da asteroidi slične veličine često prolaze između Meseca i Zemlje, međutim, zbog malih dimenzija, njih je teško otkriti.

Astronomi NASA-e i drugih agencija i posmatračnica redovno prate kretanje kometa i asteroida kako bi na vreme otkrili potencijalno opasna tela. Pretnju Zemlji uglavnom predstavljaju stene dimenzija većih od 150 metara.
  • 10.02.2011 09:39
    cuj letovanje
    da napisem testament
  • Stari Grad

    10.02.2011 08:10
    Nadam se da će ove preko 150 metara otkriti bar dva meseca ranije da isplaniram letovanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.