VIDEO: Kako se formira lice

Uz objašnjenje mnogih drugih zanimljivosti našeg organizma, BBC-jeva serija "U ljudskom telu" prikazala je fascinantan video formiranja bebinog lica.
Uz objašnjenje mnogih drugih zanimljivosti našeg organizma, BBC-jeva serija "U ljudskom telu" prikazala je fascinantan video formiranja bebinog lica.

Taj čudesan proces odvija se već između drugog i trećeg meseca trudnoće, a ovaj je snimak nastao spajanjem 3-D modela baziranih na skenovima embriona tokom prvog tromesečja razvoja.

U tom procesu izuzetno je važnan philtrum, udubljenje koje se proteže od srednjeg dela gornje usne do dna nosa. U njemu se zapravo spajaju tkiva koja su možda najvažniji delovi u slagalici lica. Ako se ne spoje pravilno baš na tom mestu, može doći do različitih komplikacija, npr. zečje usne.

Takođe, philtrum može ostati ravan, što onda ukazuje na fetalni alkoholni sindrom.

Ono što se događa upravo u tim kritičnim trenucima nastanka ljudskog lica jedan je izuzetan i složen proces premeštanja i spajanja tkiva i tkivnih ploča koji svakome od nas daje naš individualni izgled.

  • goran

    07.07.2012 12:39
    Dr Michael Mosley je strašno dobar prezenter. Gledao sam više njegovih dokumentaraca i svi su zanimljivi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti