VIDEO: Ogromni cvetni tepih u centru Brisela

Veliki trg u centru Brisela prekriven je ogromnim tepihom od cveća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posetilaca moći da uživa do nedelje.
Veliki trg u centru Brisela prekriven je ogromnim tepihom od cveća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posetilaca moći da uživa do nedelje.

Oko 600.000 begonija, uzgajanih u Belgiji, iskorišćeno je za pravljenje "cvetnog tepiha" inspirisanog tkaninama iz Etiopije, Nigerije, Kameruna i Bocvane.

U pravljenju velikog šarenog tepiha koji se prostire na 1.800 kvadratnih metara, učestvovalo je 100 dobrovoljaca.

Posetioci će moći da posmatraju tepih na Velikom trgu do nedelje, a za bolji pogled sa balkona Skupštine grada treba da plate pet evra.

Zamenik gradonačelnika Brisela zadužen za turizam Filip Kloz kaže da su razglednice Velikog trga sa tepihom cveća najprodavanije. "Mnogi turisti tokom cele godine dolaze i pitaju gde je cveće", izjavio je Kloz, objašnjavajući da je cvetni tepih postavljen samo tokom pet dana, jednom u dve godine.

Čuveni tepih cveća postao je deo tradicije belgijske prestonice 1971. godine, od kada se svake druge godine u avgustu pravi tepih od oko 750.000 cvetova, uglavnom begonija.

Tepih se postavlja u središnjem delu Velikog trga, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a i već privlači hiljade turista nezavisno od te atrakcije.

Cveće je gusto raspoređeno da ga ne bi oduvao vetar, bez korišćenja zemlje, stvarajući sopstvenu mikroklimu. Prostor između cvetnih aranžmana popunjen je busenima trave, koje se zalivaju u uslovima velike vrućine.

Tepih se obično pravi od begonija, poznatih po postojanosti i sposobnosti da prežive u lošim vremenskim uslovima. Sa 60 miliona begonija prizvedenih svake godine, Belgija je najveći proizvođač tog cveća na svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.