FOTO: Neverovatno realistični crteži rađeni olovkom

Kada prvi put pogledate hiperrealistične slike Dirka Džimiriskija, ubeđeni ste da se radi o fotografijama. Ukoliko pogledate malo pažljivije, videćete da se radi o delima veoma talentovanog umetnika koji koristi samo olovke i bojice.
Kada prvi put pogledate hiperrealistične slike Dirka Džimiriskija, ubeđeni ste da se radi o fotografijama. Ukoliko pogledate malo pažljivije, videćete da se radi o delima veoma talentovanog umetnika koji koristi samo olovke i bojice.

Dirk fotografije koristi samo kao inspiraciju za svoja dela. On postavi osnovne proporcije, a onda crta, sve dok ne napravi neverovatno realne portrete. Gospodin Džimirski koristi svetlo i senke da bi uhvatio izraze lica, a ne izostavlja nijedan najsitniji detalj, od bora do kapljica vode.

"Želim da uhvatim i opišem čoveka i njegov poseban unutrašnji svet. Kao ono što detaljan pisac može da koristi za analizu neke individue, ja portretišem ne samo fizičke karakteristike, već ono što je važnije, a to je prisustvo unutrašnjeg života", kaže Džimiriski.

Njegove slike "hvataju" svetlost na kosi ljudi, senke ispod očiju, pa čak i kapljice kiše koje im padaju na čela. Na svom sajtu umetnik kaže da više voli da crta nego da fotografiše jer njegova dela posmatrača uvlače dublje, nego fotografije u koju zuri.

"Biram crtež umesto fotografije jer mi to dozvoljava da nanesem mnogo slojeva preko drugih slojeva linija i tačaka koje reaguju jedna na drugu i sve to da bi se formirala treperava tekstura sa pravcem i pokretom", kaže Dirk.

Umetnik je izlagao svoje radove u galerijama u Londonu, Nemačkoj i Americi, a uprkos neverovatnim rezultatima i dalje tvrdi da ne želi da kopira fotografije.

"Koristim fotografije kao osnovu, ali ja ne tragam za savršenom reprodukcijom. Fotografiju koristim jako malo kada su proporcije ustanovljene. Obično radim kao da slikam žive modele", zaključuje Džimiriski.

  • Gillan

    29.09.2012 09:33
    @Mrva
    Steta sto te na akademiji nisu naucili i da ''spontano, iz srca i sa odredjenom porukom'' mogu da se urade i tehnicki savrseno.

    Nije ''spontano, iz srca i sa odredjenom porukom'' samo ako je naflekano i naskrabano.

    Ali, ko bi onda obracao paznju na nedela maminih i tatinih netalentovanih mazala...
  • 29.09.2012 08:06
    Slazem se sa Mrvom.
    Nisam zavrsio Akademiju, ali znam o cemu govorim.
    Lepo i za postovanje,ali neinovativno i vec videno.
  • mrva

    28.09.2012 12:37
    U ovome ima malo umetnosti. U pitanju je tehnicko savrsenstvo. Umetnost mora biti spontana, iz srca i sa odredjenom porukom. Ovo je reprodukovanje fotografije (bez obzira sto umetnik tvrdi da nije). To su radovi velikog formata, tako da njihovo umanjivanje posebno deluje efektno jer se ne primeti nikakav potez i greska. Postujem ovu umetnost ali je preterano ne cenim. Medjutim, ovakvi radovi na ljude koji nisu umetnicki i kulturno potkovani ostavljaju najsnazniji utisak, tako da je logicna reakcija vecine. Ja sam zavrsio Akademiju umetnosti, video sam slicne radove uzivo i znam o cemu govorim. Ali svako ima pravo na svoj ukus...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.