VIDEO: Beba zeva u stomaku majke

On još nije ugledao ni svetlo prvog dana, a već je pomalo umoran.
On još nije ugledao ni svetlo prvog dana, a već je pomalo umoran.

Ova neverovatna slika prikazuje bebu koja zeva u majčinoj utrobi. To je samo jedna od mnogih koje je napravio istraživački tim Univerziteta u Daramu (Velika Britanija) ispitujući kako i kada fetusi zevaju.

Kako bi došli do odgovora na ta pitanja, oni su podvrgli 15 budućih majki 4D ultrazvuku četiri puta tokom njihove trudnoće. Poslednji snimci rađeni su u 36. nedelji, odnosno samo nekoliko sedmica pre nego što je na svet došlo osam dečaka i sedam devojčica. Istraživači su pažljivo analizirali ove snimke i pratili kako fetusi pomeraju usta.

Neki akademici veruju da bebe samo nasumice otvaraju i zatvaraju usta, ali istraživač Nađa Rajsland kaže da je ipak reč o zevanju. Analize su otkrile da najmlađe bebe najviše zevaju, ali da nema nikakve razlike među polovima.

Dr Rajsland je izračunala da, ako bi ih mogla pratiti duže, "uhvatila" bi ih u zevanju u proseku šest puta za samo sat vremena i veruje da lagano istezanje i pokreti vilice pomažu razvoju određenih delova mozga.

Otkrića su objavljena u žurnalu PLoS ONE.

  • Andrija Šrek

    22.11.2012 20:16
    ...
    Ja bih ipak rekao da ovo NIJE zevanje.
    Za izvođenje (refleksa) zevanja neophodno je najpre bar malo udahnuti vazduha, što plod u materici ne može.
    Refleksni pokreti nalik zevanju mogu se javiti kod ploda u slučajevima izloženosti nekim opijatima, između ostalog, koje je majka mogla uzeti.
    Ili se zaista radi o istezanju donje vilice, koje (nema veze sa zevanjem) kako je tačno navedeno, pomaže razvoju određenih struktura mozga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.