Ko profitira od "smaka sveta"?

Zarađivanje na praznoverju postoji otkad postoji svet, a sigurno ne postoji bolja prilika za dobru zaradu nego što je 'kraj sveta'.
Zarađivanje na praznoverju postoji otkad postoji svet, a sigurno ne postoji bolja prilika za dobru zaradu nego što je 'kraj sveta'.

 

Maje su, navodno, predvidele kataklizmu 21. decembra i što se više približava datum 'sudnjeg dana', sve se češće postavlja pitanje: Gde ćete biti zadnjeg dana sveta kakvog poznajemo?

Odgovor na to pitanje znaju brojne turističke agencije i razna turistička odredišta blizu majanskih svetilišta koja već mesecima broje pare od prodanih aranžmana. Naime, Meksiko, Gvatemala, Honduras i Belize, države u kojima se nalaze najpoznatiji lokaliteti plemena Maja, pre godinu dana su najavili spektakularne dočeke smaka sveta, a turista im neće nedostajati.

Uložili su milione dolara u promociju apokaliptičnog turizma koji su službeno nazvali "Mundo Maya 2012"  i unazad godinu dana počeli su odbrojavati sate do sudnjeg dana. Prema podacima njihovih turističkih zajednica, nedelju dana nakon što su najavili posebne aranžmane za majanski smak sveta zabeležili su porast turističkih poseta između sedam i deset odsto tokom cele 2012. godine, a najveća gužva očekuje se u decembru.

Najveća gužva je na Jukatanu, poluostrvu koje je podeljeno između Meksika, Belizea i Gvatemale. Tamo se, na najsevernijoj tački Jukatana, nalazi Čičen Iza, najveći grad Maja i ostaci najpoznatijih majanskih hramova. Pronaći slobodnu sobu ili makar krevet ovih dana na Jukatanu je nemoguća misija.

Turisti, znatiželjnici, partijaneri, ali pre svih iskreni sledbenici majanske kulture i oni koji veruju da će 21. decembra nastati apokalipsa, već su odavno rezervisali svoje mesto s kojeg će posmatrati nestanak sveta. Čičen Iza se nalazi između gradova Kankun i Meride koji će najviše profitirati od najavljene kataklizme.

Celovečernje žurke održavaće se u gradu Plaja del Karmen, a ako ste bliže Meridi, tamo ćete moći razgledati niz arheoloških nalazišta Maja, od kojih je najznačajniji Uksmal.

Među najjeftinije apokaliptične destinacije spada Gvatemala. Antigva, grad u samom središtu Gvatemale, najbolje je mesto za bazu. Zapadno od Antigve živi jedno od retkih i malih plemena Maja čiji šamani i danas izvode svoje rituale i prate majanske kalendare.

  • Goran

    26.11.2012 08:52
    Izvinte...
    ... jel to 21.12. po gregorijanskom il julijanskom kalendaru? Oćemo li mi istočni ostati brez kuća 14 dana posle ovih zapadnih?
  • Dokle vise

    25.11.2012 19:38
    Smarate
    Maje kazu da je to kraj jednog ciklusa i pocetak novog, nigde se ne spominje kataklizma, apokalipsa, kiseli krastavci... Dokle cete vise??
  • 25.11.2012 19:22
    Ja sam Mesija
    I sledite me...
    Ali preko pešačkog prelaza i na zeleno, molim Vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.