VIDEO: Gojazne balerine ruše stereotipe

Možda vam izgledaju suviše krupno da bi nosile baletske suknjice, ali ove žene nisu članice nikakve grupe za mršavljenje – one su profesionalne plesačice.
Možda vam izgledaju suviše krupno da bi nosile baletske suknjice, ali ove žene nisu članice nikakve grupe za mršavljenje – one su profesionalne plesačice.

Plesna grupa iz Havane (Kuba) ruši stereotipe o gojaznim plesačima i daje im šansu da dokažu njihove sposobnosti.

Danza Voluminosa, odnosno "Opširni ples" ima mnogo poklonika i nedavno su rasprodali karte za nastup na Kubi. Grupa postoji od 1996. i nudi priliku onima sa "izdašnom" figurom da se izraze kroz pokret, što im obične plesne škole nisu omogućile.

Prima balerina ove grupe, Mejlin Daza, ima više od 125 kilograma.

"Mi nudimo mogućnost gojaznim ljudima da se umetnički izraze i stvore svoj poseban jezik kojim će komunicirati sa društvom", kaže direktor grupe Huan Migel Mas. "Međutim, ovo nije ograničeno samo na gojazne ljude. Radimo i sa plesačima koji su zbog dobijenih kilograma izbačeni iz drugih trupa, plesačima u penziji i raznim drugim umetnicima koje je neko ubedio da ‘nisu dovoljno dobri’. Radimo čak i sa ljudima sa sidom".

Danza Voluminosa do sada je napravila tri koreografije i 30 kraćih radova, a 2004. je bila tema kanadskog dokumentarca pod nazivom "Prkoseći gravitaciji".

  • Pajko

    27.11.2012 08:20
    Freak show.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.