Dobila otkaz jer je atraktivna

Poslodavci imaju pravo da otpuste radnice ukoliko smatraju da su one "previše zgodne i privlačne", odlučio je danas sud u američkoj saveznoj državi Ajova.

Poslodavci imaju pravo da otpuste radnice ukoliko smatraju da su one "previše zgodne i privlačne", odlučio je danas sud u američkoj saveznoj državi Ajova.

Presuda pomenutog suda odnosila se na neuobičajen slučaj u kojem je zubar Džejms Najt otpustio Melisu Nelson.

On je odlučio da otpusti mlađu saradnicu i kao razlog naveo to što je ona bila veoma atraktivna, a to je ugrožavalo njegov brak. Porota je odlučila da stane u njegovu odbranu, što je prvi put da je takav stav zauzet u sličnim slučajevima u istoriji američkog pravosuđa.

Sudija je objasnio da u pomenutom slučaju nije došlo do kršenja ljudskih prava zasnovanih na rodnoj diskriminaciji. Prema njegovom mišljenju, ali i mišljenju advokata zubara, dodeljeni otkaz zasnovan je na emocijama i osećanjima, kao i na želji zubara da sačuva svoj brak i porodične vrednosti.

S druge strane, advokat tridesetdvogodišnje Nelson, smatra da sud šalje pogrešnu odluku. "Ova porota poslala je poruku ženama sa stavom da muškarci ne mogu da budu odgovorni za svoje seksualne želje, i da žene trebaju biti te koje će paziti na seksualne želje svojih šefova".

Nelson je u ordinaciji bila zaposlena deset godina, ali su problemi počeli tokom poslednjih nekoliko meseci, kada je on uočio da se ona oblači sve izazovnije. Otkazu je prethodio i niz diskutabilnih komentara poput onog kada je Najt zaposlenoj rekao da je njeno oblačenje krivo za njegovu erekciju na poslu ili kada je, komentarišući njen seksualni život, rekao da je to "kao kada imaš lambordžini u garaži koji nikada ne voziš".

Zanimljivo je i to da je porota brojala sedam članova i da su svi oni bili muškarci, što je prava retkost u SAD.

  • anonimus

    24.12.2012 07:37
    presuda ok
    Pa, nije do[la na modnu reviju sexy garderobe, niti u takav klub, nego na radno mesto da nešto radi.
  • Dejan

    22.12.2012 23:28
    Presedan
    Sudski sistem u SAD se zasniva na presedanima, tj. kada se presudi po nekom predmetu za neko delo prvi put na određeni način, to postaje presedan na koji se u kasnijim sličnim slučajevima mogu pozvati tužilac ili branilac, kako kome odgovara. To znači da tada postaje mnogo lakše da se donese presuda u skladu sa tim presedanom.
    Ova, po meni totalno debilna presuda, otvara vrata poslodavcima u SAD da otpuštaju zaposlene po još jednom, potpuno sumanutom kriterijumu!
  • Andrija Šrek

    22.12.2012 18:54
    ...
    E, dakle, stvarno svašta!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.