Jedna od najotrovnijih riba pronađena u Jadranu

Dvoje dece je na hrvatskom primorju pronašlo primerak jedne od najotrovnijih riba na svetu – fugu.
Dvoje dece je na hrvatskom primorju pronašlo primerak jedne od najotrovnijih riba na svetu – fugu.

Ta riba (Lagocephalus sceleratus) koja sadrži otrov tetrodotoksin, 1.250 puta jači od cijanida, pravi je specijalitet u Japanu. Ako je obradi nevešt kuvar, simptomi trovanja počinju odmah nakon nekoliko minuta od prvog zalogaja.

Prvo vas svrbi jezik, golica vas nešto u usnoj duplji. Potom počinje mučnina, bol u stomaku i dijareja. Zatim će vam utrnuti udovi, uz nekontrolisano znojenje i balavljenje. Onda ćete osetiti slabost i drhtavicu, ubrzo počinje i postepena paraliza dijafragme, neverovatno veliki pad krvnog pritiska, problemi sa disanjem. Usne vam plave, plave vam prsti na rukama i nogama, srce otkazuje. Sve to u vremenskom intervalu od najmanje sedamaest minuta do sat vremena, najviše.

Ova vrsta ribe dosad nije pronađena u Jadranskom moru. Ipak, prošle godine ulovljen je primerak kuglakoža, takođe jedne od najvećih otrovnica u svetu riba i to ispod Konavaoskih stena u Hrvatskoj.

  • Aflatoksin

    22.03.2013 14:22
    fujga...:)
    gledo sam pre par godina na nacionalnoj geografiji neku emisiju o ovim ribama, ludim kinezima je ovo specijalitet,samo izvade otrov i jedu je...
  • Aflatoksin

    22.03.2013 14:12
    fujga...

  • 22.03.2013 14:04
    Pobegle od radijacije iz Fukušime

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.