Održana komemoracija za Fabriku hartije

Radnici čačanske fabrike hartije "Božo Tomić", u kojoj je proizvodnja prekinuta pre dve godine i još nije rešen njen status, održali su danas "komemoraciju za fabriku".
Radnici čačanske fabrike hartije "Božo Tomić", u kojoj je proizvodnja prekinuta pre dve godine i još nije rešen njen status, održali su danas "komemoraciju za fabriku".

Oni su u krugu fabrike, ispred velike fotografije Josipa Broza Tita, koja je kako kažu nekad stajala u sali Radničkog saveta, i na bisti narodnog heroja Boža Tomića, po kome je fabirka dobila ime, palili sveće i lepili čitulje.

"Prošlo je šest godina tuge i bola, a oni koji su te uništili i dalje sede u svojim foteljama, i dalje im je omogućeno da bez srama, bez iole stida uništavaju naše fabrike, ubiraju plodove svoga nerada i uživaju u njima", navodi se u čitulji koji su potpisali "ožalošćeni, prevareni i poniženi radnici fabrike hartije sa svojim porodicama".

Ispred Brozove fotografije bile su ispisane parole "I diktator je mislio na nas. A vi?", "Demokratija (za nekoga), a za druge nepoštovanje Zakona o radu, mobing i na kraju uništavanje i rasprodaja imovine. Zašto?" Pored parola na zidu fabrike izlepljene su i kopije dokumenata iz kojih se vide dugovanja bivšeg vlasnika koja na dan kada je raskinuta privatizacija, krajem decembra 2011. godine, iznose ukupno oko 1,5 milijardi dinara.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Miloš Tripković izjavio je novinarima da nakon dve godine od prekida proizvodnje status fabrike još uvek nije rešen, da se radnici, koji su dve godine bez plata, šest godina bez penzionog i tri meseca bez zdravstvnog osiguranja, osećaju poniženo i prevareno. "U Titovo vreme radnik je bio cenjen, a sada je na poslednjem mestu", rekao je Tripković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.