Putnički avion leteo 800 kilometara bez pilota

Regionalni putnički avion "Džetstrim" leteo je nad Velikom Britanijom više od 800 kilometara bez pilota.
Regionalni putnički avion "Džetstrim" leteo je nad Velikom Britanijom više od 800 kilometara bez pilota.

U avionu je bio prisutan jedan pilot, koji je upravljao pri poletanju u Vartonu, Lankaširu, na severozapadu Engleske i sletanju u Invernesu, u Škotskoj.

Tokom putovanja od više od 800 kilometara, specijalno adaptiranim avionom upravljao je pilot na zemlji, prema uputstvima koje je primao od Nacionalne vazduhoplovne službe (National air traffic services NATS).

Avion sa 16 sedišta, koji je leteo bez putnika, kretao se trasom kojom putuju komercijalni avioni.

"Leteći eksperimentalni sto" (Flying testbed) ima senzore i robotsku tehnologiju pomoću kojih identifikuje i izbegava opasnosti.

NATS-ov stručnjak za bespilotne letilice Andru Čapman rekao je da se njegova kompanija pobrinula da prošlomesečni probni let ne utiče na bezbednost drugih aviona koji su u to vreme koristili isti prostor i dodao da se, iako je ostalo još mnogo rada, na osnovu njegovog uspeha može zaključiti da bespilotne letilice mogu da se kreću u različitim koridorima.

To je bio poslednji u nizu probnih letova u okviru ASTRAEA, projekta za razvoj bespilotnih letova u civilnom vazduhoplovstvu. Projekat je dobio 62 miliona funti od komercijalnih kompanija i britanske vlade.

  • joe

    20.06.2013 10:15
    Klarkson
    ''Avion moze i da poleti, leti i sleti bez pilota, ali tko bi normalan leteo sa takvim avionom''

    Džeremi Klarkson
  • 14.05.2013 09:09
    Niko ne cita tekst.
    "To je bio poslednji u nizu probnih letova u okviru ASTRAEA, projekta za razvoj bespilotnih letova u civilnom vazduhoplovstvu"

    Narode da li vi citate o cemu se radi u ovom clanku? Da ste malo obavesteniji kao sto niste imali bi prilike da procitate vise o ovakvim probama sirom cele planete i ne bi ostavljali glupe komentare.
    Ionako se vecina letova na sadasnjim putnickim i kargo avionima obavlja pomocu kompjutera koji 90% leta sam upravlja bez pilota. Piloti su tu samo prilikom poletanja i sletanja.
  • jaPAja...

    14.05.2013 06:45
    opaaaaaaaaa...
    valjda misle pilot ih košta - a putnike nahvataju džabaka...misleeeeem još i plate da se vozikaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.