FOTO: Slikoviti priručnik za učenje pirotskog govora

Mladi pirotski dizajner Dušan Tamanović napravio je slikoviti priručnik za učenje pirotskog govora, koji je za kratko vreme postao pravi hit na društvenim mrežama.
Mladi pirotski dizajner Dušan Tamanović napravio je slikoviti priručnik za učenje pirotskog govora, koji je za kratko vreme postao pravi hit na društvenim mrežama.

Kako je Tanjugu izjavio Tomanović, inače student dizajna štampanih medija na Univerzitetu Metropoliten u Beogradu, on je na slikovit način želeo da predstavi glavne karakteristike pirotskog govora i njegovu savršenost u svakodnevnoj komunikaciji.

"Predstavio sam na za sada četiri plakata najkorišćenije reči u pirotskom govoru. To su reči "kvo" i "te" i upravo ove dve reči predstavljaju najkraći mogući dijalog koji postoji u bilo kom jeziku", kaže Tomanović i objašnjava da na pitanje jednog "kvo", drugi odgovara "te" i oni nastavljaju svojim putem.

Sa strane gledano, navodi mladi dizajner, ovo zvuči neverovatno ali sa samo te dve reči Piroćanci se u potpunosti razumeju, a to može da znači "kako si, šta radiš", "ništa, evo završavam neke poslove", i još hiljadu drugih dijaloga.

"Takođe, tu je i univerzalni glagol "onodeti", koji takođe može da znači sve i svašta i predstavlja zapravo glagol koji podrazumeva neku radnju a može da menja glagole "raditi", "završavati" i još ogroman broj drugih glagola", kazao je Tomanović.

Kako dodaje, s obzirom na to da studira u Beogradu, svakodnevno ga drugovi koji nisu iz Pirota pitaju o pirotskom govoru i zaključio je da postoje brojne predrasude koje uopšte ne stoje.

"Zbog toga sam na ovaj način želeo da otklonim sve predrasude i zapravo stavim ljudim a do znanja da je pirotski govor zapravo veoma savršen", naveo je Tomanović.

  • mike

    26.01.2014 03:55
    nije valjda
    pa kako si? zdravo bolesno. sidi pa ii (jedi) ako si gladan. ta mani te se gospodo zajebavanja.
  • Igor

    25.01.2014 16:42
    Jel
    Sto bi kazli kod nas: Ta man`te se divana.
  • gari

    24.01.2014 23:01
    Sa ima?
    eo, ti? eo i ja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.