Transplantacija brkova sve unosniji biznis

Transplatacija brkova u Turskoj, postaje sve unosniji biznis u toj zemlji što dokazuje i cifra od 35 miliona evra koliko je prošle godine zaradila od te vrste zdravstvenog turizma.
Transplatacija brkova u Turskoj, postaje sve unosniji biznis u toj zemlji što dokazuje i cifra od 35 miliona evra koliko je prošle godine zaradila od te vrste zdravstvenog turizma.

Iako su brkovi na zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskom istoku gde postoji izreka "muškarac bez brkova, kao kuća bez balkona", oni su odraz muškosti, zrelosti, moći.

Antroplog s francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Flis objašnjava da oblik brkova govori o političkom opredeljenju njihovih vlasnika.

"Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose levičari ili pripadnici Kurda, tanke brkove poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkovi najviše vole predstavnici desničara", tvrdi Flis.

Zato je jedan broj stručnjaka koji se bave transplatacijom kose u Turskoj, odlučio da izađe u susret muškarcima koje priroda nije obdarila maljavošću.

U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se tako novim zahtevima tržišta.

Transplantacija brkova u proseku košta 2.000 evra, što je daleko jeftinije nego u Americi i zapadnom delu Evrope, zbog čega se brojni stranci s manjkom brkova i brade obraćaju turskim stručnjacima za pomoć.

Procenjuje se da je Turska od ove vrste "turizma" prošle godine zaradila više od 35 miliona evra.

Jedan turski hirurg Selatin Tulunej tvrdi da posao cveta i kaže da se bavi presađivanjem brkova od pre tri godine. "Veliki broj muškaraca dolazi da im pomognem. Jedan od njih mi je poverio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu i da ga niko ne uzima za ozbiljno, jer nema brkove", kaže dr Tulunej i dodaje da ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije.

  • preki

    24.01.2014 18:42
    gillette
    ne znam ko je lud da daje tolike silne novce za transplantaciju kad ga je priorda "obdarila" da ne mora da se brije.

    Posto ji li nesto suprotno tome pojmu. Ja bi voleo to da uradim. Da se ne mucim svako jutro :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.