Robne marke koje su nadživele Jugoslaviju

Robne marke iz bivše Jugoslavije koje su uspešno prebrodile tranziciju u kapitalistički sistem jesu "vegeta" (Podravka), Tomos motocikli, "plazma" keks (Bambi), "bekutan" krema i Gorenje kućni aparati.
Robne marke iz bivše Jugoslavije koje su uspešno prebrodile tranziciju u kapitalistički sistem jesu "vegeta" (Podravka), Tomos motocikli, "plazma" keks (Bambi), "bekutan" krema i Gorenje kućni aparati.

Za vreme bivše Jugoslavije niz brendova ostvario je imidž i prepoznatljiv kvalitet koji im je pomogao da se održe na tržištu. Međutim, poljuljane tranzicijom, pojedine kompanije naišle su na mnogo problema u daljem poslovanju, što ih je na kraju nateralo da promene strategiju ili delatnost.

Zbog toga je TV mreža Al Džazira snimila reportažu o brendovima koji su preživeli komunizam i uspešno prebrodili tranziciju, prenosi list Poslovni dnevnik.

1. Vegeta, "Podravka" - "vegeta" koja je na tržište plasirana krajem 50-tih godina prošlog veka, danas se prodaje u 40 zemalja širom sveta.

2. Tomos motocikli - opstali su kao robna marka, ali se u tom pogonu trenutno isporučuje samo prema narudžbi, dok se nekada proizvodilo oko 100.000 motocikala godišnje. Ova kompanija iz Kopra pokušala je da povrati nekadašnji sjaj brendu preseljenjem proizvodnje u Tursku, ali bezuspešno.

3. Plazma - fabrika Bambi iz Požarevca, 1970. proizvodila je oko 16 miliona kutija keksa, dok se danas broj kutija povećao na čak 70 miliona godišnje. Kompanija beleži godišnje stope rasta od 10 odsto ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, kao i u još nekim zemljama, a ove godine, prema rečima direktora Bambija, u proizvodnju će biti uloženo oko 10 miliona evra.

4. Bekutan - Makedonska dečja krema "bekutan" čija se receptura čuva kao najveća poslovna tajna, danas je izrasla u jedan od najvećih regionalnih brendova. Bekutan postoji već 36 godina, a procenjuje se da je prodato više od 45 miliona kutija krema. Bez obzira na jaku konkurenciju na tržištu kozmetike, potrošači su ostali lojalni ovom brendu.

5. Gorenje - slovenačka kompanija Gorenje na početku je brojala 11 zaposlenih, da bi se tokom komunizma broj zaposlenih povećao na oko 1.000. Međutim, 90-ih godina poslovna strategija je izmenjena, kako bi kompanija ostala konkurentna na tržištu. Posle širenja na azijsko tržište, u planu je ekspanzija na druge kontinente.

  • xy

    28.01.2014 23:08
    Ko je sastavljao ovaj spisak? Gomila stvari je propuštena... Baby sapun Merima, Jaffa keks, Ledene kocke, Bajadera, Motto keks, Bonžita,
    Životinjsko carstvo, Galeb čokolada, ... i ko zna šta sve još...
  • Naiva

    28.01.2014 23:00
    A gde je Moto keks?
  • abcd

    28.01.2014 21:29
    Svi proizvodi su bili i ostali dobri. Osim Gorenja, koji se sada proizvodi u Kini i kineskog su kvaliteta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.