London uvodi "pametne" pešačke prelaze

London planira da učini svoje ulice još sigurnijim tako što će pešačke prelaze opremiti nizom senzora i drugih uređaja, piše Engadget.
London planira da učini svoje ulice još sigurnijim tako što će pešačke prelaze opremiti nizom senzora i drugih uređaja, piše Engadget.

Gradonačelnik Boris Džonson najavio je da će testirati pametne zebre, za koje kaže da se nigde još u svetu nisu testirale.

Pametna zebra ima kamere na semaforima kako bi videli da li ima mnogo ljudi, čemu će automatski prilagoditi trajanje zelenog svetla kako bi ljudi imali vremena da pređu put.

U budućnosti će ista stvar moći da se radi i u drugom smeru pa bi se zeleno svetlo moglo brže promeniti ako su svi prešli ulicu.

Sistem će početi da se testira samo ispred dve stanice podzemne železnice, a ako se ovaj pilot projekat pokaže uspešnim, uslediće i druge lokacije.

  • 100%Taksista

    09.03.2014 20:11
    Neznalica
    Crtač ove raskrsnice nezna da sa ove pozicije prvo što bi pisalo je LOOK RIGHT
  • Suminona

    09.03.2014 15:35
    Jao, vidi! Pa kod njih pešaci još uvek moraju da gledaju levo/desno na pešačkom prelazu!
    Kod nas je to sto puta bolje rešeno - ne moraš uopšte da gledaš - jednostavno, vozač je uvek kriv.
  • 09.03.2014 10:23
    " i zanimljivo: sve rade!!!!"

    Jer 30 dinara je previše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.